Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σλοβενία

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν μέσω Facebook.

  • Real.gr
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σλοβενία
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε έξι πόλεις της Σλοβενίας, ακριβώς ένα χρόνο μετά την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μάριμπορ, από την οποία αναδύθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών ελίτ.

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν μέσω Facebook, με στόχο να αποσταλεί το μήνυμα ότι πολύ λίγα έχουν αλλάξει στη χώρα, παρά την αλλαγή εξουσίας τον περασμένο Μάρτιο και σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων υπήρξε χαμηλή συμμετοχή.

Στη Λιουμπλιάνα και στο Μάριμπορ, όπου ήταν μεγαλύτερη η ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση των διοργανωτών, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από το κτίριο της Σλοβενικής Βουλής και στην πλατεία Λέον Στούκελι.

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν γνωστά συνθήματα από τις περσινές διαδηλώσεις, κατά της τρόικας και της ΕΕ, κατά του καπιταλισμού, κατά της σλοβενικής ηγεσίας, της πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ και του νέου δημάρχου του Μάριμπορ Αντρέι Φίστραβετς. Ο Σανίν Γιάσαρ, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μάριμπορ, ζήτησε περισσότερη δημοκρατία και σύστημα, στο οποίοι οι πολίτες θα έχουν λόγο πιο συχνά και όχι μόνο μία φορά στα τέσσερα χρόνια, στις εκλογές.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Κόπερ, Κράνι, Νόβα Γκόριτσα και Μούρσκα Σόμποτα. Οι διαμαρτυρίες πρέπει να συνεχιστούν, καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερ" του Μάριμπορ.

Σημειώνεται ότι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας διαδήλωσαν περίπου 1.000 πολίτες κατά της πολιτικής ηγεσίας και ότι ο αριθμός αυτός είναι συγκρίσιμος με την πρώτη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν, όταν άρχισε το κίνημα διαμαρτυρίας.

"Το Μάριμπορ αντιλαμβάνεται αυτές τις μέρες ότι περισσότερες εξεγέρσεις είναι αναγκαίες για να αλλάξουν οι πολιτικές που ακολουθούνται" αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v