Ερντογάν: Εξαιρετικές οι σχέσεις Τουρκίας – Ρουμανίας

"Η Ρουμανία είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στα Βαλκάνια", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

  • Real.gr
Ερντογάν: Εξαιρετικές οι σχέσεις Τουρκίας – Ρουμανίας
Εξαιρετικές χαρακτήρισε τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρουμανία, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βίκτορ Πόντα, που ακολούθησε τη συνάντησή τους, στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων της σήραγγας που συνδέει σιδηροδρομικά την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Η στρατηγική συνεργασία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, της άμυνας και της ενέργειας παραμένει εξαιρετική, σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

"Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες που παρείχαν ισχυρή και άνευ όρων υποστήριξη στην Τουρκία στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ. Θα ήθελα να εκφράσω και εδώ την ικανοποίηση για τη στήριξη αυτή" πρόσθεσε.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον κ. Πόντα βρέθηκαν θέματα σχετικά με την ενεργειακή συνεργασία, το ζήτημα του καθεστώτος θεωρήσεων (visa) για τους επιχειρηματίες, ενώ αναζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών μέσα από διμερείς και διεθνείς "πλατφόρμες"

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι, το τελευταίο έτος, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε 6 δισ. δολάρια, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος διεύρυνσής του στα 10 δισ. δολάρια παραμένει αμετάβλητος, όπως τον είχε θέσει στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βουκουρέστι το 2007.

"Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η Ρουμανία είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στα Βαλκάνια" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Στον αντίποδα, περίπου 7.000 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Όλα αυτά τα στοιχεία μας κάνουν να ελπίζουμε ότι οι οικονομικές σχέσεις που έχουμε με τη Ρουμανία μπορούν να αναπτυχθούν πολύ παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν την αναγκαία πολιτική βούληση, για να γίνει αυτό πραγματικότητα" πρόσθεσε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εξάλλου, ο κ. Ερντογάν εξήρε τη συνεισφορά στης τουρκικής μειονότητας στη Ρουμανία στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας την εποικοδομητική στάση των ρουμανικών αρχών απέναντι στις μειονότητες.

"Στη Ρουμανία ζουν σήμερα 18.000 Τούρκοι πολίτες και περίπου 75.000 Τούρκοι στην καταγωγή. Αυτοί συνιστούν μία ανθρώπινη και πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των κρατών, μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας" τόνισε, ευχαριστώντας τον Ρουμάνο ομόλογό του για την υποστήριξη που παρείχε στην εξασφάλιση ενός οικοπέδου στο Βουκουρέστι για ανέγερση τζαμιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v