Ήθελαν και τέταρτο θύμα

Στο «φως» άγνωστες λεπτομέρειες από την εν ψυχρώ δολοφονία των δυο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Τι αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας. Ποια στοιχεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Ήθελαν και τέταρτο θύμα
Φως στην εν ψυχρώ δολοφονία το βράδυ της Παρασκευής στο Ν. Ηράκλειο, επιχειρεί να ρίξει η Αντιτρομοκρατική.  Στο μικροσκόπιο της έχουν μπει τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι εκτελεστές, οι επί τόπου μαρτυρίες καθώς και το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας των γραφείων της Χρυσής Αυγής όπου έχουν καταγραφεί από την αρχή ως το τέλος οι κινήσεις των δραστών.

Συνολικά, στο «στόχαστρο» των Αρχών βρίσκονται:

• Το οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της διπλής δολοφονίας

• Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είδαν ή άκουσαν κάτι το επίμαχο βράδυ

• Η μοτοσικλέτα διαφυγής, για τυχόν εντοπισμό αποτυπωμάτων και DNA

• Οι 12 κάλυκες των εννέα χιλιοστών που βρέθηκαν στο σημείο και προέρχονται από πιστόλι τύπου Ζάσταβα που ήταν «καθαρό» και

• Ο τρόπος δράσης των εκτελεστών

Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική περιγράφει τον δράστη ως ψυχρό εκτελεστή και εκτιμάται ότι ήθελε 4 θύματα. Στη βάση της εκτίμησης αυτής, οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι στην επίθεση έλαβαν μέρος περισσότεροι από τους δύο ενόπλους που επέβαιναν στη μηχανή.

Η μηχανή των δραστών

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί, το πρωί του Σαββάτου, βρήκαν μια κλεμμένη μοτοσικλέτα στο ρέμα της Χελιδονούς, την οποία πιθανόν να χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές. Πρόκειται για μια λευκή Άφρικα, η οποία είχε κλαπεί τον Ιούνιο από την περιοχή της Καλλιθέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά το διπλό φονικό, οι δράστες έφυγαν με τη μηχανή μεγάλου κυβισμού από την οδό Αυξεντίου, έστριψαν στη Μίνωος και στη συνέχεια πιθανότατα την εγκατέλειψαν στο ρέμα της Χελιδονούς και εξαφανίστηκαν με άλλο όχημα.

Καρέ-καρέ η εκτέλεση

Με βάση το βίντεο-ντοκουμέντο που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, oι εκτελεστές έφθασαν στο σημείο με μία μοτοσικλέτα, σταμάτησαν 50 μέτρα μακριά και ολοκλήρωσαν την επιχείρησή τους μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα!



Την ώρα της επίθεσης στην είσοδο βρίσκονταν τέσσερα μέλη της οργάνωσης, τα οποία μετείχαν στην περιφρούρηση. Οι δύο δράστες κατέβηκαν από τη μοτοσικλέτα και προχώρησαν προς το μέρος τους. Ο ένας από τους εκτελεστές τους πλησίασε. Αρχικά πυροβόλησε από απόσταση 15 μέτρων τον ένα από τους τέσσερις νεαρούς, χωρίς να τον πετύχει κι εκείνος κατάφερε να μπει στα γραφεία και να γλιτώσει, ενώ συνέχισε να πυροβολεί εναντίον των άλλων.

Πυρά δέχθηκε πισώπλατα ο 29χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο εκτελεστής από απόσταση μισού μέτρου πυροβόλησε εναντίον των άλλων οι οποίοι σωριάστηκαν στο πεζοδρόμιο. Ο δράστης δεν σταμάτησε ούτε τότε ναπυροβολεί. Πλησίασε τα θύματά του από απόσταση λίγων εκατοστών, πυροβολώντας τους στο κεφάλι.



Πάντως, το βίντεο οδηγεί τους αστυνομικούς στο πόρισμα ότι ο εκτελεστής φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ, ο συνεργός του κράνος, ενώ και οι δύο ήταν οπλισμένοι με πιστόλια και φορούσαν γάντια. Ο ένας από τους δύο κρατούσε και ένα σακίδιο. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι οι δράστες είχαν στα παντελόνια τους τα κλιπς που χρησιμοποιούν μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες, πιθανότατα για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να αφήσουν το οποιοδήποτε ίχνος DNA που θα αποκάλυπτε την ταυτότητά τους.

Αυτόπτης μάρτυρας: Θα θρηνούσαμε κι άλλα θύματα

Στο μεταξύ, μία μαρτυρία φωτίζει άγνωστες λεπτομέρειες από τη δολοφονική επίθεση. Όπως δήλωσε στο Mega αυτόπτης μάρτυρας, υπήρχε κόσμος συγκεντρωμένος στην περιοχή και θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί και άλλοι άνθρωποι.

«Πήγαν να χτυπήσουν και έναν άλλο που είχε παρκάρει εκεί, αλλά είχε αδειάσει το όπλο και δεν τον χτύπησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Πρόσωπο-κλειδί ο τέταρτος νεαρός που πυροβολήθηκε

Συνολικά, οι αστυνομικοί έχουν λάβει, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 20 καταθέσεις μαρτύρων.

Για τις αρχές, πρόσωπο-κλειδί είναι ο τέταρτος νεαρός που πυροβολήθηκε δύο φορές από τον εκτελεστή και κατάφερε να γλιτώσει, ο οποίος ενδεχομένως να καταθέσει σήμερα.

Τα πρώτα λεπτά μετά το φονικό

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει το βίντεο - ντοκουμέντο που μετέδωσε το Σάββατο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star από το σημείο της επίθεσης, το οποίο δείχνει τα δύο θύματα, τον Γιώργο Φουντούλη και τον Μάνο Καπέλωνη και τον Αλέξανδρο Γέροντα που τραυματίστηκε σοβαρά.


Το διπλό φονικό κόβει την «ανάσα» της κυβέρνησης

Το στοιχείο της κοινωνικής αναταραχής και του εθνικού διχασμού κόβει την «ανάσα» της κυβέρνησης, έπειτα από το διπλό φονικό έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου «έζησε» τέσσερις δραματικές ώρες από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τη δολοφονία, μέχρι την ώρα που αποφασίστηκε να βγει ο Σίμος Κεδίκογλου να κάνει τη λακωνική δήλωση για την «αμείλικτη τιμωρία των δραστών».

Ο κ. Σαμαράς έμεινε μέχρι τις 23:00 της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με όλους τους στενούς του συνεργάτες και βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τους κυρίους Δένδια και Γεωργιάδη όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις.

Από την ώρα που στην κυβέρνηση πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο για δυο νέα παιδιά -μέλη της Χρυσής Αυγής - ήχησε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έγιναν συνεχείς συσκέψεις για τη διαχείριση του γεγονότος.

Ο κ. Δένδιας δεν απάντησε σε καμία από τις σκληρές ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον της κυβέρνησης και του ιδίου, ενώ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέφευγαν κάθε σχόλιο ή εκτίμηση για το διπλό φονικό.

«Η κατάσταση σίγουρα δεν βοηθάει την κυβέρνηση», αναγνώριζαν στελέχη του Μαξίμου, αποφεύγοντας, ωστόσο, κάθε ευθεία εκτίμηση για το περιστατικό, ενώ ταυτόχρονα παραδέχονταν ότι η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει σε κάθε περίπτωση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και πολιτικά τη στυγνή δολοφονία των δύο νέων.

Όση ώρα έμεινε στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς μαζί με τους συνεργάτες του, παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και έπειτα από τις πρώτες ώρες της αμηχανίας και του «παγώματος», στο Μαξίμου επανήλθε η ψυχραιμία ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αργά το βράδυ της Παρασκευής παρέπεμπαν στις έρευνες της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής, σε μία προσπάθεια να βγάλουν κάθε «πολιτικό προκάλυμμα» από την επίθεση, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι μπροστά τους βρίσκεται ένα ιδιαίτερο κρίσιμο διάστημα που ουδείς μπορεί να προβλέψει από σήμερα το πού μπορεί να καταλήξει.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την επίθεση και τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην τρομοκρατία, απ' όπου και αν προέρχεται, να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση.

Το μήνυμα ότι «οι δολοφόνοι όποιοι και αν είναι, θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και με ενωμένη την ελληνική κοινωνία. Ας το γνωρίζουν οι πάντες», έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη καταδίκη

«Η σημερινή δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία. Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την ένοπλη επίθεση στο Νέο Ηράκλειο και σημειώνει ότι «η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα».

Ν.Δ: Είναι αδίστακτοι εγκληματίες

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη δολοφονία δύο συμπολιτών μας στο Νέο Ηράκλειο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άγρια δολοφονία και το σοβαρό τραυματισμό νέων ανθρώπων από αδίστακτους εγκληματίες. Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει».

ΠΑΣΟΚ: Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα

Το σημερινό αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας νέων ανθρώπων επιβάλλει την ομόθυμη και απόλυτη καταδίκη της βίας από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα. Αυτές προστατεύουν τη χώρα. Μαζί με την ψυχραιμία και την ενότητα του ελληνικού λαού. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο νεκρών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Δένδιας: Ο νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων

O υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων. Ο Νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία».

Καμμένος: Καλούμε τους Ελληνες σε ενότητα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζει: «Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Εμείς καλούμε τους Έλληνες σε ενότητα, ομοψυχία και εθνική αντίσταση απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μέσω της διχόνοιας».

ΚΚΕ: Σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Αυτή η επίθεση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ: Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα

«Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει με αποτροπιασμό τη δολοφονία δυο νέων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος», σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Καταδικάζει η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή

«Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το να παίρνεις τον νόμο στα χέρια σου θα πρέπει να απορρίπτεται κατηγορηματικά», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), κ. Ντέιβιντ Χάρις, σχολιάζοντας την χθεσινή επίθεση κατά μελών της Χρυσής Αυγής, που κατέληξε στον θάνατο δυο ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα.

«Όσο και αν είμαστε σταθερά αντίθετοι στην άθλια νεοναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και των εμπρηστικών τακτικών της, μας τρομάζουν εκείνοι που, για τον οποιονδήποτε λόγο, θα διέπρατταν φόνο και απόπειρα δολοφονίας».

Με πληροφορίες από Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v