Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαχσμένοι για την επιλογή νέου αρχηγού οι Ταλιμπάν

Πλήγμα για στην ειρηνευτική διαδικασία ο θάνατος του επικεφαλής τους, εκτιμά η κυβέρνηση.

  • Real.gr
Διαχσμένοι για την επιλογή νέου αρχηγού οι Ταλιμπάν
Η επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε τον επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν Χακιμουλάχ Μεχσούντ ήταν ένα πλήγμα στη διαδικασία ειρήνευσης, κατήγγειλε χθες Σάββατο ένα στέλεχος της κυβέρνησης της χώρας. «Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν θεωρεί αυτή την επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μια επίθεση εναντίον ενός ατόμου, αλλά μια επίθεση εναντίον της διαδικασίας ειρήνευσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τσόντρι Νίσαρ Άλι Χαν.

«Τις τελευταίες επτά εβδομάδες προσπαθούσαμε βήμα βήμα να προχωρήσει η διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε ειρήνευση στο Πακιστάν και τι κάνατε;», διερωτήθηκε ο Χαν απευθυνόμενος στις ΗΠΑ. «Είτε η κατανόησή μας είναι πολύ περιορισμένη είτε φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί έχουν να μάθουν πολλά σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτό το μέρος του κόσμου», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Χαν διαμαρτυρήθηκε ότι από τη μία οι ΗΠΑ εκφράζουν την υποστήριξή τους στη διαδικασία ειρήνευσης στο Πακιστάν και από την άλλη σκοτώνουν τον ηγέτη της ομάδας με την οποία η πακιστανική κυβέρνηση θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις. Οι πακιστανικές Αρχές κάλεσες εκτάκτως χθες τον αμερικανό πρεσβευτή στο Ισλαμαμπάντ Ρίτσαρντ Όλσον για να του επιδώσουν ένα διάβημα διαμαρτυρίας.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υπονόμευσε τη διαδικασία ειρήνευσης. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Πακιστάν και οι ΗΠΑ «έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον να τερματιστεί η βία των εξτρεμιστών». Όμως «το ερώτημα αν πρέπει να διαπραγματευτούν με τους Ταλιμπάν είναι μια εσωτερική υπόθεση του Πακιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μεχσούντ σκοτώθηκε την Παρασκευή στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μία ημέρα προτού η πακιστανική κυβέρνηση στείλει μια αποστολή για να εξετάσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, ώστε να τερματιστεί μια σύρραξη που διαρκεί εδώ και μία δεκαετία και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.

Ο Πακιστανός υπουργός Ενημέρωσης Περβέζ Ρασίντ είχε δηλώσει χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της να αναζητήσει μια συμφωνία με τους αντάρτες, παρά την επίθεση. «Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη φορά η επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε στόχο τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως δεν θα επιτρέψουμε να ενταφιαστεί η διαδικασία», υπογράμμισε ο Ρασίντ.

«Το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών θα είναι δύσκολο», εκτίμησε από την πλευρά του ο Τζαν Ασακζάι, εκπρόσωπος του Τζαμάτ Ουλέμα-ε-Ισλάμ, του ισλαμιστικού κόμματος που μόλις ανέλαβε να φέρει σε επαφή την κυβέρνηση και τους αντάρτες. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια διαδικασία συμφιλίωσης.

Ένας διοικητής των ανταρτών στην πόλη Ντέρα Ισμαΐλ Χαν, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει αν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν θα απαντήσουν στο άνοιγμα της κυβέρνησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέλλον των Πακιστανών Ταλιμπάν και της επιδιωκόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το αν ο νέος αρχηγός των ανταρτών θα καταφέρει να τους κρατήσει ενωμένους.

«Αν η οργάνωση διασπαστεί σε πολλά κομμάτια, δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να συνδιαλεχθεί με κάθε ένα από αυτά», δήλωσε ο Ιρφάν Σεχζάντ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών του Ισλαμαμπάντ. Στο μεταξύ διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των Πακιστανών Ταλιμπάν όσον αφορά την επιλογή του νέου τους αρχηγού, όπως δήλωσαν μέλη των ανταρτών.

Το κεντρικό συμβούλιο των Πακιστανών Ταλιμπάν ανακοίνωσε χθες αρχικά ότι επιλέχθηκε για τη θέση ο Χαν Σάιντ, δεύτερος τη τάξει μέχρι τώρα. Όμως κάποιες ομάδες στο εσωτερικό του κινήματος αμφισβήτησαν την επιλογή αυτή, γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. «Το κεντρικό συμβούλιο ακούει τη γνώμη όλων των μελών του και των διοικητών», δήλωσε στέλεχος των ανταρτών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Η απόφαση ενδέχεται να πάρει χρόνο, γιατί τα μέλη της ‘σούρα’ (του κεντρικού συμβουλίου) αλλάζουν συνεχώς τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης» εξαιτίας των φόβων για νέα επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v