Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Κάιρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε από το Κάιρο πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να «συνεχίσει τη συνεργασία» με την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου.

  • Real.gr
Στο Κάιρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε σήμερα από το Κάιρο πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να «συνεχίσει τη συνεργασία» με την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών που θα περιλαμβάνουν τους πάντες».

Στη συνάντηση που είχε ο Κέρι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι, χαρακτήρισε την Αίγυπτο «ζωτικής σημασίας εταίρο» και οι σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες είναι «σημαντικές», ενώ υποσχέθηκε πως η συνεργασία τους θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.

«Συζητήσαμε πολύ περιληπτικά τις τελευταίες αποφάσεις σχετικά με την αμερικανική βοήθεια», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας «συμφωνήσαμε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου θα πρέπει να διέπονται από αίσθημα συνδρομής, υπάρχουν άλλα μεγαλύτερα θέματα που μας απασχολούν και καθορίζουν τις σχέσεις μας».

Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ο Κέρι υπογράμμισε στον συνομιλητή του την ανάγκη να τερματιστεί η βία και να υπάρξουν δίκαιες, διαφανείς, δίκες για όλους τους Αιγυπτίους.

Επίσης, του επεσήμανε πως θα είναι προς το συμφέρον όλων να θεσπισθεί στην Αίγυπτο ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων ανεξαρτήτως των πολιτών της.

Εμφατικά, ο Κέρι δήλωσε στον Φάχμι, πως ό,τι συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για την περιοχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ισραήλ -Παλαιστινίων

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως είναι «αισιόδοξος» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, δηλώνοντας πως αναμένει «προόδους εντός των προσεχών μηνών».

Κατά την έναρξη της περιοδείας του στην περιοχή, μιλώντας από το Κάιρο, ο Κέρι δήλωσε: «παραμένω αισιόδοξος κι εμείς, οι ΗΠΑ, θα καταβάλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια για να δώσουμε ώθηση στην διαδικασία κατά τρόπο ισόνομο, ισορροπημένο, που θα αντανακλά την πολυπλοκότητα των θεμάτων».

Όντας ο κύριος επινοητής της επανάληψης, από τα τέλη Ιουλίου, του άμεσου διάλογου μεταξύ των δύο πλευρών-έπειτα από ένα τέλμα τριών ετών-ο Κέρι παραδέχθηκε την ύπαρξη πρόσφατων εντάσεων, ιδίως μετά την απόφαση του Ισραήλ να επιταχύνει τον εποικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την κατασκευή 1.500 κατοικιών.

Απευθύνοντας κάλεσμα «για την οικοδόμηση του αναγκαίου διαστήματος για διαπραγματεύσεις», ο Κέρι εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πρόσφατες ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες «διετάραξαν τον τρόπο που κάποιοι έβλεπαν εάν οι άλλοι ήσαν σοβαροί και βάδιζαν προς την ορθή κατεύθυνση».

Εντούτοις, υπογράμμισε ο ίδιος, «τρέφω την ελπίδα ότι θα επιτύχουμε πρόοδο εντός των προσεχών μηνών και καλώ τους πάντες να κρατήσουν ανοικτό μυαλό, να μιλούν τη γλώσσα της ειρήνης κι όχι του μίσους και του πολέμου, αλλά πρωτίστως των δυνατοτήτων που η ειρήνη μπορεί να παράσχει σε όλους».

«Φρονώ πως είναι δυνατόν να πάμε μπροστά, όμως θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι και στρατευμένοι σε μία διαδικασία μέσα από την οποία οι δύσκολες αποφάσεις θα μπορούν να είναι διαπραγματεύσιμες», πρόσθεσε ο Κέρι, ο οποίος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενγιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v