Αμετακίνητοι οι πρυτάνεις

Ανυποχώρητο εμφανίζεται το επίσημο όργανο των πρυτανικών αρχών των ελληνικών πανεπιστημίων που για μια ακόμη φορά τάσσεται στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων.

  • Real.gr
Αμετακίνητοι οι πρυτάνεις
Ανυποχώρητο εμφανίζεται το επίσημο όργανο των πρυτανικών αρχών των ελληνικών πανεπιστημίων που για μια ακόμη φορά τάσσεται στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων.

Σε ομόφωνο ψήφισμά της μετά τη σημερινή συνεδρίαση η Σύνοδος των Πρυτάνεων (ΣτΠ) διαπιστώνει, για μία ακόμη φορά την ανεπανόρθωτη βλάβη που υφίστανται το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, που αδυνατούν να λειτουργήσουν, καθώς και την επαπειλούμενη υποβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που προκαλεί η εφαρμογή από το υπουργείο Παιδείας των μέτρων διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν ερήμην των Πανεπιστημίων που τα υφίστανται και για τις συνέπειες τους οι Πρυτανικές Αρχές δεν φέρουν ευθύνη.

Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα έχει το αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος, το οποίο χαρακτηρίζει ως μηδαμινό. «Αντιστοιχεί μόλις στο 0,8 τοις χιλίοις (δηλ. 8 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ) της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, έναντι της υπερπολλαπλάσιας βλάβης από την απώλεια ερευνητικών εσόδων και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας ότι η Σύνοδος των πρυτάνεων θα καταφύγει επιπρόσθετα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Οι Πρυτανικές Αρχές, στρέφονται και πάλι κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η μετατόπιση της ευθύνης από την κυβέρνηση προς τους Πρυτάνεις είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για την ανεύρεση λύσης στα ζητήματα που έχει προκαλέσει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, ώστε να αντιμετωπισθούν τα λειτουργικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να διασφαλιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία (εγγραφές, εξετάσεις, εξάμηνο φοίτησης) για την προάσπιση του μείζονος διακυβεύματος, αυτού του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v