Προειδοποίηση ΔΝΤ στις μουσουλμανικές χώρες

Το ΔΝΤ καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην απασχόληση.

  • Real.gr
Προειδοποίηση ΔΝΤ στις μουσουλμανικές χώρες
Η μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στον τομέα της εργασίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν μπορεί να αποφέρει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα δέκα ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Το χάσμα (μεταξύ των φύλων) είναι τριπλάσιο" στις χώρες της περιοχής ΜΕΝΑ όπως και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν "συγκριτικά με όλες τις αναδυόμενες αγορές", δήλωσε ο Μασούντ Άχμεντ, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία σε συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι αν το χάσμα αυτό μπορεί να μειωθεί "στο διπλάσιο του υφισταμένου στις αναδυόμενες αγορές, αυτό θα απέφερε σε μια δεκαετία χίλια δισεκατομμύρια δολάρια στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της περιοχής αυτής".

Ο Άχμεντ, ο οποίος δημοσιοποίησε σήμερα την οικονομική έκθεση του ΔΝΤ για την περιοχή αυτή, δήλωσε ότι είναι βασικό να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό για την εκμετάλλευση "'όλου του δυναμικού της περιοχής".

"Τα αίτια του χάσματος αυτού είναι πολλαπλά, από πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα έως κανονιστικά εμπόδια", πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των μουσουλμανικών αυτών χωρών μπορούν να υιοθετήσουν πολιτικές ικανές να "κάνουν τη διαφορά, αυξάνοντας το επίπεδο της εκπαίδευσης στις γυναίκες, ενισχύοντας τα οφέλη για τους γονείς που εργάζονται, μειώνοντας το χάσμα των μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, υποστηρίζοντας την κινητικότητα των γυναικών και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στον τομέα της απασχόλησης".

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών για την περίοδο 2000-2011 διαφέρει ανάλογα με την χώρα. Στην Τυνησία, τη χώρα όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν τα περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με την πλειοψηφία των άλλων αραβικών κρατών το χάσμα κυμαίνεται στο 45%, ενώ στο Αφγανιστάν ανέρχεται στο 65%, σύμφωνα με την έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v