Ολάντ και Ομπάμα ζητούν εγγυήσεις

Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

  • Real.gr
Ολάντ και Ομπάμα ζητούν εγγυήσεις
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν και να λάβουν εγγυήσεις από το Ιράν ότι δεν θα επιδιώξει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή τους αποφασιστικότητα να λάβουν από το Ιράν κάθε εγγύηση ότι αποκηρύσσει οριστικά το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα», επισημαίνει η ανακοίνωση των Ηλυσίων, η οποία εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

«Υπό αυτό το πρίσμα επαναβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στο κείμενο στο οποίο συμφώνησε η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στις 9 Νοεμβρίου και το οποίο αποτελεί τη βάση για μια σοβαρή, ισχυρή και αξιόπιστη συμφωνία. Πλέον εναπόκειται στο Ιράν να δώσει μια θετική απάντηση», προσθέτει η ανακοίνωση των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, μόνο μερικές διατυπώσεις στο κείμενο που συμφωνήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τις έξι δυνάμεις δεν έχουν γίνει δεκτές από την ιρανική πλευρά.

Η αδυναμία του Ιράν να επικυρώσει τις διατυπώσεις αυτές οδήγησε στην διακοπή των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο