«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ για την απόδοση του ΟΣΕΠ»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας μίλησε στην επέτειο της 15ετούς λειτουργίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

  • Real.gr
«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ για την απόδοση του ΟΣΕΠ»
Τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη συντονισμένη δράση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) στην προώθηση της αλληλεπίδρασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και ΕΕ για έναν πιο αποδοτικό μηχανισμό του ΟΣΕΠ και των κρατών μελών του, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας στον χαιρετισμό που απηύθυνε χθες το βράδυ στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 15 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου με θέμα «Προώθηση Συνεργειών σε μια Δυναμική Περιοχή».

Το ΔΙΚΕΜΕΠ, με έδρα την Αθήνα, είναι συνδεδεμένο συντονιστικό όργανο διεπιστημονικής συνεργασίας του ΟΣΕΠ του παλαιότερου, θεσμικά πιο ώριμου και αντιπροσωπευτικού περιφερειακού οικονομικού οργανισμού, στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, που προωθεί την ενισχυμένη συνεργασία, τον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών της.

Ο ΟΣΕΠ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη πρωτοβουλία και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομικό οργανισμό, με έδρα την Κωνσταντινούπολη το 1999, έχει 12 κράτη μέλη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία), παρατηρητές 13 χώρες και την Κομισιόν (Αίγυπτος, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Τυνησία) και εταίρους τομεακού διαλόγου επιπλέον 8 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιράν, Ν. Κορέα, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Σλοβενία), ενώ έχει αναγνωρισθεί ως λήπτης Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας από τον ΟΟΣΑ.

«Η Ε.Ε. θα έπρεπε να συμβάλει σημαντικά, προσφέροντας την πείρα της»

Με δεδομένη την αύξηση του ενδιαφέροντος, τα τελευταία χρόνια, για την ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου όσον αφορά στην ενέργεια και τις μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, όπως διαπιστώνεται από την αυξημένη συμμετοχή παρατηρητών και των εταίρων του τομεακού διαλόγου στις εργασίες του, ο ΟΣΕΠ, όπως τόνισε ο υφυπουργός, «σε εποχές παγκόσμιας κρίσης, πρέπει να γίνει ένα κομβικό σημείο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς τρόπου, που θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που εξακολουθούν να υφίστανται στην περιοχή».

Σε αυτό, η σημασία της μελλοντικής οικονομικής ατζέντας του ΟΣΕΠ είναι βασική, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, καθώς «θα είναι οδηγός του οργανισμού τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του, με τη συμμετοχή και άλλων διεθνών παραγόντων, και θα δώσει προστιθέμενη αξία στα πολυάριθμα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων , της ενέργειας , του περιβάλλοντος, των μεταφορών, του τουρισμού και του πολιτισμού, προς όφελος όλων των ανθρώπων σε αυτό».
«Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συμβάλει σημαντικά, προκειμένου να οριστεί η πορεία των δράσεων, προσφέροντας την πείρα της για έναν πιο αποδοτικό μηχανισμό του ΟΣΕΠ».

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κούρκουλας, «ενδιαφέρεται πολύ για την απόδοση του ΟΣΕΠ, ως οργανισμού αυστηρά οικονομικού χαρακτήρα και έχει συμβάλει με σημαντικούς πόρους, στηρίζοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτού». Υπό αυτό το πρίσμα «έχει συνειδητοποιήσει το τεράστιο δυναμικό του ΔΙΚΕΜΕΠ, ως δεξαμενή σκέψης του ΟΣΕΠ, στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΜΚΟ των χωρών του Ευξείνου Πόντου, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση του διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας, σε καίρια ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ο ενεργός ρόλος του ΔΙΚΕΜΕΠ

Η δράση του ΔΙΚΕΜΕΠ για την προώθηση της αλληλεπίδρασης ΟΣΕΠ - ΕΕ έχει αποκτήσει τώρα, όπως είπε ο υφυπουργός, μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ, τονίζοντας ότι η συνεργασία ΟΣΕΠ-ΕΕ θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και να βασίζεται στην εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με την εισαγωγή των εννοιών της «βιωσιμότητας» και «αποτελεσματικότητας». Εξέλιξη για την οποία η χώρα μας είναι πρόθυμη να εργαστεί σκληρά για την περαιτέρω προώθησή της κατά την επικείμενη προεδρία της στην ΕΕ και τον ΟΣΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, η Ελλάδα ενθαρρύνει τον ενεργό ρόλο του ΔΙΚΕΜΕΠ στην εφαρμογή της νέας οικονομικής ατζέντας του ΟΣΕΠ και στην εφαρμογή του νέου σχεδίου δράσης μέσω των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του.

«Η αποδοτικότητα του ΟΣΕΠ στο μέλλον», όπως τόνισε ο κ. Κούρκουλας, «θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από έναν αρμονικό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και των μηχανισμών του ΟΣΕΠ» και γι' αυτόν τον λόγο ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, να εκτιμήσουν την πολύτιμη συμβολή του ΔΙΚΕΜΕΠ και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας και της Τουρκίας να ολοκληρώσουν, το συντομότερο δυνατόν, τις εσωτερικές τους διαδικασίες για την επικύρωση του «Νέου άρθρου 24» του Χάρτη του ΟΣΕΠ προκειμένου να καταστεί το ΔΙΚΕΜΕΠ πιο λειτουργικό και οικονομικά αυτάρκες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v