Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η ράμπα κλείνει και τα φώτα σβήνουν για τα μνημονικά κόμματα

Παρουσία της προέδρου της ομάδας GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ συνεδρίασε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Real.gr
Τσίπρας: Η ράμπα κλείνει και τα φώτα σβήνουν για τα μνημονικά κόμματα
«Διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτά που γράφτηκαν στα ΜΜΕ», επανέλαβε από την αίθουσα του κοινοβουλίου όπου βρέθηκε απευθυνόμενη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Γκάμπι Τσίμερ, διαβάζοντας ολόκληρη τη δήλωσή της στα αγγλικά.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την καλωσόρισε, χαρακτηρίζοντάς την φίλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας, που δίνει την μάχη ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, καταψηφίζοντας τα μνημόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το Die Linke. «Το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο έσπευσε μαζί με τα μέσα που το στηρίζουν, να διαστρεβλώσει τα λόγια της κάνοντας τη νύχτα-μέρα», υπερθεμάτισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για… γνωριμία της με την πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα.

«Όσο η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αδιέξοδη (…) τόσο τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι μέσα αθλιότητας», είπε, δηλώνοντας την συμπαράστασή του για την επίθεση διαστρέβλωσης που είχαν τα λεγόμενά της, αλλά και σημειώνοντας με νόημα πως «αυτό που γίνεται είναι καθημερινό εδώ», ιδίως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ίδιου για τη διεκδίκηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς της θέσης του προέδρου της Κομισιόν. «Αυτό έχει ενοχλήσει τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα», είπε, εστιάζοντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο «όχι μόνο γιατί βλέπει τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται (…) Αλλά γιατί μοναδική σύμμαχός του είναι η κ. Μέρκελ», όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ να φύγουν τα μνημόνια λιτότητας και να πάμε σε κούρεμα με μία διάσκεψη για το ευρωπαϊκό χρέος, «θέσεις που δεν υποστηρίζουν η κ. Μέρκελ αλλά ούτε και το σοσιαλιστικό SPD», όπως είπε.

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία της ΕΕ, προέβλεψε ότι θα είναι μικρότερης διάρκειας, αφού στις 25 Μαΐου έχουν οριστεί οι ευρωεκλογές. «Αυτές οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν ορόσημο γιατί θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς με την σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς και την ήττα των δυνάμεων που υποστηρίζουν τα μνημόνια», είπε, υποστηρίζοντας πως ακριβώς αυτές οι εκλογές είναι η αγωνία των άλλων κομμάτων. «Αν δεν υπήρχαν αυτές οι εκλογές δεν θα ήθελαν καθόλου εκλογές», είπε, «ούτε για διαχειριστή πολυκατοικίας», αφού «αν μπορούσαν θα έβγαζαν διάταγμα».

«Δεν μπορούν όμως να τις αποφύγουν, αυτές οι εκλογές έρχονται», είπε, και θα καταγράψουν τι συμβαίνει. Παρατήρησε νευρικότητα και αμηχανία στα κόμματα της συμπολίτευσης, αφού «γνωρίζουν ότι την 25η Μαΐου του 2014, η ράμπα κλείνει και τα φώτα σβήνουν για τα μνημονιακά κόμματα Σαμαρά και Βενιζέλου».

Παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία φτάνει στο 30% και ειδικά για τους νέους στο 60%, το 28% των πολιτών είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να νομοθετήσει με στόχο να εξυπηρετήσει συμφέροντα. «Λειτουργούν ως εκπρόσωποι και διεκπεραιωτές συμφερόντων», είπε. Μίλησε για μία χώρα με κλειστά πανεπιστήμια, φοιτητές που πάνε στο εξωτερικό για να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα κ.ο.κ.

«Ζητάμε την στήριξη όλων των λαών της Ευρώπης», είπε, σημειώνοντας ότι τη στιγμή που το ΔΝΤ ακόμα μιλά για ανάγκη διαγραφής χρέους, η τρόικα ζητά να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το λάθος, ρίχνοντας στις καλένδες τη ρύθμιση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι για πρώτη φορά έναν μήνα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, η χώρα που θα την αναλάβει, δεν έχει αποκρυσταλλώσει το στίγμα της. «Άκουσα τον κ. Σουλτς να θέτει για άλλη μια φορά ένα μείζον θέμα, το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων», είπε, αναρωτώμενος πώς θα γίνει αυτό και με ποια κονδύλια. «Με τον εμπαιγμό των 6 δισ. για την ανεργία των νέων;», ρώτησε, συμπληρώνοντας πως «ύστερα αναρωτιόμαστε ποιος έχει την ευθύνη για τα ποσοστά της ΧΑ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το δίλημμα : «ή η Ευρώπη θα συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας της αναβίωσης των δαιμόνων των φασισμού ή θα δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς». Υποστήριξε δε, ότι η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί σε αυτή την αναμέτρηση τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που πολεμούν για την αξιοπρέπειά τους, ώστε να μην γίνουν θύματα των πολιτικών της λιτότητας, ζήτησε από την πλευρά της η κ. Τσίμερ. «Τα προβλήματα των χωρών δεν μπορούν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Δημιουργήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκεί πρέπει να λυθούν», είπε, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για «ξεκάθαρο ψέμα» ότι αντιπαρέβαλε τους Γερμανούς φορολογούμενους με τους Έλληνες. Αναφέρθηκε στον υψηλό δείκτη απογοήτευσης των πολιτών από την ΕΕ όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και ρώτησε αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει την προεδρία για να προβάλει την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας.

«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έχει καμία ενημέρωση από την τρόικα παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη να δίνει ενημέρωση», είπε, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα πλήττουν τους πλέον ασθενείς οικονομικά και πως η λιτότητα σκοτώνει. «Χρησιμοποιείστε την δυνατότητα που έχετε της προεδρίας για λογοδοσία π.χ από την ΕΚΤ», είπε, σημειώνοντας ότι οι απαιτήσεις της τρόικας θα πρέπει να συνδεθούν με το τι θα προσφέρουν σε κοινωνικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v