Ελληνας εργαζόμενος στην Αλβανία

Το φαινόμενο αναζήτησης εργασίας από Ελληνες στη γειτονική χώρα…

  • Real.gr
Ελληνας εργαζόμενος στην Αλβανία
Εκτός από τους εργαζόμενους αλβανικής καταγωγής, που ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα και υποχρεώθηκαν σε επιστροφή στην πατρίδα τους λόγω ανεργίας, αρχίζουν «σιγά σιγά» να πηγαίνουν στη γειτονική χώρα για εργασία και Ελληνες.

«Περνάω αρκετά συχνά στην Αλβανία και αναλαμβάνω μικρές εργολαβίες σε οικοδομές. Συναντάω όλο και περισσότερους συμπατριώτες μας, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλία και αλλού, οι οποίοι δουλεύουν πια στην Αλβανία» λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Σ.Κ. τεχνίτης από τη Θεσπρωτία.

Οι περισσότεροι από τους Ελληνες πήραν τον δρόμο για την Αλβανία έχοντας κάποιον γνωστό εκεί, δηλαδή κάποιον Αλβανό μετανάστη στην Ελλάδα ο οποίος επέστρεψε και ήξερε τα κατατόπια. «τα μεροκάματα στην Αλβανία βέβαια είναι πολύ μικρά. Ο εργάτης στην οικοδομή παίρνει 7-10 ευρώ την ημέρα, ενώ ο τεχνίτης 15 ευρώ ευρώ. Δύσκολα να φθάσει τα 20 ευρώ. Ωστόσο και η ζωή στη γειτονική χώρα είναι πολύ φτηνή από την Ελλάδα. Καταλαβαίνεις ότι αυτοί που πηγαίνουν για δουλειά στην Αλβανία είναι πολύ απελπισμένοι» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Είναι διαφορετικό εάν πα΄ρεις κάποια μικρή εργολαβία, εκεί μπορεί να έχεις σημαντικό όφελος, ειδικά όταν στην από δω πλευρά των συνόρων δεν κουνιέται φύλλο. Τις προάλλες είχαμε περάσει στην Αλβανία και φτιάξαμε τα μπάνια, βάλαμε πλακάκια κ.λπ. σε μια οικοδομή. Αλλος συνάδελφος ανέλαβε τις γυψοσανίδες. Δεν ήταν πολλά τα λεφτά, αλλά από ολότελα...» καταλήγει ο Σ.Κ.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, το φαινόμενο αναζήτησης εργασίας από Ελληνες στην Αλβανία δεν έχει πάρει ακόμα διαστάσεις, καταρχήν λόγω των μικρών μεροκάματων, αλλά επειδή στη γειτονική χώρα δεν υπάρχουν και πολλές δουλειές.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v