«Εκατέρωθεν πυρά από τους αρχηγούς»

Πετύχαμε πέντε επαναστάσεις, στόχος η «ανάσταση», δηλώνει ο Σαμαράς. «Δούρειος ίππος οι πλειστηριασμοί», λέει ο Τσίπρας. Οδικό χάρτη 10 σημείων έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διαπραγματευόμαστε σκληρά, τονίζει ο Στουρνάρας. Κριτική από Κουβέλη.

«Εκατέρωθεν πυρά από τους αρχηγούς»

Με 153 «ναι» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2014. Ψήφισαν 296 βουλευτές, εκ των οποίων 143 καταψήφισαν, ενώ ένας δήλωσε παρών. Απουσίασε από την ψηφοφορία ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με επιστολή του (η οποία δεν προσμέτρησε στις ψήφους) δήλωσε πως αποδέχεται τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με τους αρχηγούς των κομμάτων να ανταλλάσσουν πυρά.

Σαμαράς: Εγιναν επαναστάσεις στην Ελλάδα

Εγιναν αληθινές επαναστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η χώρας μας έχει πρωτογενές πλεόνασμα, το πρώτο βήμα για να βγούμε από το Μνημόνιο. Δεύτερη επανάσταση είναι η εξάλειψη του εμπορικού ελλείμματος. Τρίτη μεγάλη ανατροπή είναι η πραγματοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, όπου πιάσαμε τέσσερις στους πέντε στόχους, με μοναδική εξαίρεση την ανεργία, που ωστόσο σταθεροποιήθηκε.

«Τα πετύχαμε όλα αυτά χωρίς αλχημείες και μαγειρέματα», είπε ο πρωθυπουργός. Τέταρτη ανατροπή είναι η υπέρβαση των στόχων έναντι όσων είχαμε δεσμευτεί στους εταίρους μας. Πέμπτη επανάσταση είναι η στροφή στην ανάκαμψη, κάτι που όλοι προεξοφλούν πλέον. «Η ανάκαμψη θα γίνει χωρίς δανεικά και με πρωτογενή πλεονάσματα».

Αυτά δεν τα περίμενε κανείς και τα κάναμε μόνοι μας, είπε ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε γιατί εμείς το αποτρέψαμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οι μόνοι που δεν το βλέπουν αυτό είναι οι πάσης φύσεως λαϊκιστές.  «Πώς θα πάτε το λαό μπροστά, κοιτώντας πίσω;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Μας λέγατε πέρυσι ότι δεν θα πάρουμε τις δόσεις, τις πήραμε. Λέγατε ότι δεν πιάσουμε τους στόχους, τους πιάσαμε. Λέγατε ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, αλλά τελικά θα είναι μικρότερη. Μας είπατε ότι λέμε λόγια του αέρα, τα δικά σας είναι λόγια του αέρα γιατί έχετε ιδεοληψίες».

Δεν αξιωθήκατε να ψηφίσετε καμία διαρθρωτική αλλαγή, σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπονται σε ιστορίες τρόμου, όπως ότι θα φορολογηθούν τα ακίνητα σε επίπεδα δήμευσης. «Το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα από το προηγούμενο έτος γιατί θα γίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Επανέλαβε μάλιστα ότι ο φόρος θα αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είναι και στόχος. 

Μιλώντας για τους πλειστηριασμούς επανέλαβε ότι θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδυνάτων.  «Είναι έγκλημα που μιλήσατε για κίνδυνο στις καταθέσεις», απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πλέον θωρακισμένο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «συνεπώνυμους» υπαλλήλους στα πανεπιστήμια που προχωρούν στις απεργίες και δημιουργούν κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο.

Την επόμενη χρονιά θα γίνουν τα εξής:

• Θα λυθεί το θέμα του χρέους. Αφορά περίπου 10 δισ. ευρώ αλλά αυτό θα λυθεί την επόμενη χρονιά με τους εταίρους αφού πιστοποιηθεί τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα.

• Θα επιστραφεί μέρος του πλεονάσματος, όπως έχουμε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και τους ένστολους. Αυτό θα βοηθήσει τη κοινωνική συνοχή. Οπως είπε αν δοθούν 200 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και 100 εκατ. ευρώ στους ένστολους αυτό θα είναι σημαντικό για να διορθωθούν αδικίες. 

• Η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές. Τα spreads έχουν υποχωρήσει περισσότερο απ’ όσο όλοι περίμεναν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να αφήσουν πίσω την μεμψιμοιρία και να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός που θα δίνει ελπίδα στην χώρα. «Πετύχαμε τις πέντε επαναστάσεις. Στόχος το 2014 είναι να πάμε στην πραγματική ανάσταση», είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Βρούτσης: Για πρώτη φορά γίνεται νοικοκύρεμα

Από το 2014 θα δούμε την αποκλιμάκωση της ανεργίας, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας. Οι Κασσάνδρες για ανεργία 34% διαψεύστηκαν. Όπως είπε οι εξαγγελίες Τσίπρα για επαναφορά των συντάξεων κ.τλ. θα κοστίσουν 7 δισ. ευρώ. «Που θα βρεθούν τα λεφτά;», αναρωτήθηκε.

Ο κατώτερος μισθός κρατήθηκε και θα κρατηθεί ως το 2016, είπε και το 2017 θα αρχίσει να ανεβαίνει. Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα το υπουργείο Εργασίας έβαλε στο τραπέζι 700 εκατ. ευρώ. Και αυτά δεν προήλθαν από μείωση συντάξεων αλλά από νοικοκύρεμα. «Στόχος μας είναι το χτύπημα της αδήλωτης εργασίας», τόνισε.

Στουρνάρας: Διαπραγματευόμαστε σκληρά με την τρόικα

Το 2013 είναι έτος σταθμός για τον τόπο. Είναι το έτος που η Ελλάδα εξάλειψε τα δίδυμα ελλείμματα και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

'Εχουμε διανύσει το 80% του δρόμου ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και διαπραγματευόμαστε σκληρά με την τρόικα. Αυτός είναι ο λόγος που οι συζητήσεις άρχισαν το Σεπτέμβριο και συνεχίζονται ακόμα.

Η Ελλάδα φέτος θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός της ανάπτυξης θα είναι καλύτερος από τον αρχικό στόχο και αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την καλύτερη φορολογική συμμόρφωση θα αυξήσει τα έσοδα.

Το δήθεν σχέδιο διάσωσης που προτείνουν κάποιοι είναι ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ασφάλειας στον προϋπολογισμό που ψηφίζουμε απόψε. Ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μεταβάλλεται και σειρά διαρθρωτικών αλλαγών εκτελούνται σε διάφορα πεδία οικονομικής πολιτικής, ανέφερε ο υπουργός.

Υποστήριξε ότι προχωρούν οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή. «Ζητήσαμε προσλήψεις 1.500 επιπλέον ελεγκτών, η ατιμωρησία τελειώνει».

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μικρότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής αλλά και φοροαπαλλαγών που δίνονταν ακόμα και σε εφοπλιστές. Στήριξε την άποψη του στα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες οι δόσεις των δανείων είναι υψηλότερες από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Κάποιοι υπερφορολογούνται και κάποιοι δεν πληρώνουν φόρους, είπε διαφοροποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την θέση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων (η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται). Όπως είπε «δεν έχω χρόνο να είμαι καλός επικοινωνιακά, δεν έχω το χρόνο να γίνω».

Επανέλαβε ότι από το 2014 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η επόμενη φάση της φορολογικής πολιτικής προβλέπει:
1) Πλήρες περιουσιολόγιο.
2) Πλήρη εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια και εφαρμογή του συστήματος εγκατάστασης GPS στα ναυτιλιακά καύσιμα.
3) Επισήμανση προϊόντων καπνού.
4) Προμήθεια μηχανημάτων x-ray στα τελωνεία.
5) Αξιοποίηση διεθνών συμφωνιών για τους ελέγχους εμβασμάτων.
6) Επιτάχυνση ελέγχων σε στοχευμένες ομάδες.

Καμμένος: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα New Deal

Σκληρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι προστατεύει τραπεζίτες και μεγαλοεκδότες.

Η Γερμανία θέλει να ελέγξει την Ευρώπη μέσω της οικονομικής υποδούλωσης και αυτό το παιχνίδι θα παιχτεί αν ψηφιστεί σήμερα ο προϋπολογισμός, σημείωσε.

"Χρειαζόμαστε ένα new deal, μια νέα συμφωνία που θα προτάξει τα δικαιώματα των πολιτών", τόνισε.

Βενιζέλος: Οδικός χάρτης 10 σημείων για έξοδο από την κρίση

Ο φόβος για τον κ. Τσίπρα και τους συνεταίρους του είναι μην βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Δεν θα έχει λόγο ύπαρξης ο κ. Τσίπρας αν φύγει η τρόικα, δήλωσε ο κ. Ε. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει ενισχυθεί, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ένα οδικός χάρτης 10 βημάτων για την έξοδο από την κρίση.

Αυτά περιλαμβάνουν εκταμίευση της επόμενης δόσης,τερματισμός της εκκρεμότητας με την τρόικα για ʽανύπαρκτα θέματαʼ όπως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις, συμφωνία για το δημοσιονομικό σχεδιασμό ως το 2016, δυναμική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, πρακτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, προστασία της κοινωνικής συνοχής και ανάσχεση της ανεργίας, ΕΚΑΣ στους αναπήρους και πλήρη κάλυψη ασφάλισης υγείας σε όλους, καθώς και επαναφορά της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα, μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα σε εθνικό φορολογικό σύστημα, ολοκλήρωση αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, ασφαλής επάνοδος στις αγορές.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών.

Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε μήνυμα αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό, πως χάρη στις θυσίες του αυτός είναι ο προϋπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο προϋπολογισμός της τελικής εξόδου από την κρίση, σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η τρόικα δεν είναι τρεις υπάλληλοι αλλά ο θεσμικός βραχίωνας των δανειστών μας, και έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση, που έφερε αποτελέσματα. Για αυτό και ζήτησε από τους εταίρους μας πραγματικό και όχι εικονικό σεβασμό στις θυσίες του λαού, παρατηρώντας ότι η χώρα έχει πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή 25 δισ., τα 22 εκ των οποίων στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως η προεδρία συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μίας ισότιμης χώρας, και όχι του φτωχού συγγενούς.

 

Τσίπρας: H χώρα βρίσκεται σε μια ανθρωπιστική κρίση

«Σήμερα συζητάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι με κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να προβληματιστούμε αν αυτή είναι άραγε μια φυσιολογική χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός ή μήπως είμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας», τόνισε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση και ότι το Μνημόνιο ήταν μια τραγωδία για τη χώρα. «Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι΄ αυτό» είπε ακόμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε πολιτική που έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη στην οικονομία, τριπλασίασε την ανεργία, έριξε στη φτώχια τον λαό.

«Μας λέτε ότι σώσατε τη χώρα. Μα ποιον ακριβώς σώσατε;», αναρωτήθηκε. Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Ο δρόμος του προϋπολογισμού, του λάθους και της καταστροφής. Αυτός έχει αποδειχθεί ότι είναι φαύλος, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα και θα καταστρέψουν τις τράπεζες και τον λαό. «Εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας για να γίνει η χώρα μας αποικία με μισθούς 300 ευρώ και στρατιές ανέργων. Θα κλείσετε τις τράπεζες και θα βάλετε σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πολιτών. Η τραπεζική πίστη είναι δημόσιο αγαθό. Εαν προχωρήσετε στο θέμα των πλειστηριασμών - όπως λέτε των μπαταχτσήδων – τότε οι αξίες των ακινήτων θα πάνε προς τα κάτω, όλα θα υποτιμηθούν. Σταματήστε λοιπόν να παίζετε κρυφτούλι με την τρόικα».

"Εμείς θα καταργήσουμε τα μνημόνια και θα διαπραγματευθούμε μια μείωση του χρέους", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης προβλέπει «διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου αλλά και ρήτρα ανάπτυξης».

"Στον επόμενο προϋπολογισμό θα γράψουμε και το κατοχικό δάνειο που μας χρωστούν οι Γερμανοί. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν θα μπουν μόνο τα χρέη της χώρας μας αλλά και τα χρέη των εταίρων προς την Ελλάδα». τόνισε.


real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΟΥΛΗ 4 από realmedialive
real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΟΥΛΗ 1 από realmedialive

Κουβέλης: Η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική

Διεκδικούμε μια αλλαγή στην πολιτική. Μια αλλαγή από την πολιτική που επικεντρώνεται στη συρρίκνωση της οικονομίας, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης, πρέπει να αρνηθεί την άρση των πλειστηριασμών και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Δεν πρέπει να δεχθεί νέα μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Να μη δεχθεί να ληφθούν αποφάσεις τώρα για το χρηματοδοτικό κενό, αφού το μέγεθός του θα επηρεαστεί σημαντικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους.

Ο τρόπος που επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το κάνει μη διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η κρίση θα αναπαράγεται, ενώ διαρκώς θα επιφέρει υψηλό κοινωνικό κόστος, υπογράμμισε.

Ο κ. Κουβέλης ζήτησε να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα και αναλάβουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, καθώς δεν συμφωνεί στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

Παπαρήγα: Το μνημόνιο έχει ξεπεραστεί

Τον τρόπο με τον οποίο θα περιγράφεται αύριο η διαδικασία συζήτησης επί του προϋπολογισμού επιχείρησε να περιγράψει στην ομιλία της η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι θα αναρωτιούνται τα Μέσα ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις, ο κ.Σαμαράς ή ο κ.Τσίπρας, μετά από μία πενθήμερη υποτονική συζήτηση.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του λόγου της κ.Παπαρήγα ότι «αυτή η Δημοκρατία που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου εκτός από εμάς, επιτρέπει σε ένα κόμμα να πάει από το 4 στο 27% και ένα άλλο από το 48% να μείνει εκτός Βουλής, αρκεί να μη θιγούν οι σχέσεις εξουσίας με τα μονοπώλια». Δεν θέλησε μάλιστα, να μπει στο πεδίο της αντιμετώπισης των προθέσεων κομμάτων, αφού όπως είπε από τις προθέσεις μπορούν να γίνουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα.

«Εγώ σας λέω ότι το μνημόνιο έχει ξεπεραστεί. Δεν χρειάζεται», είπε, «οπότε μπορεί να λέει κανείς, "το σκίζω το μνημόνιο"», είπε, εξηγώντας ότι σε επιτήρηση πλέον μπαίνουν οι κυβερνήσεις και των 27 κρατών μελών, με τους κανόνες ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v