Ο Τζ. Κέρι «βλέπει» λύση στο Μεσανατολικό

Προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας Ισραηλινών - Παλαιστινίων έως το τέλος του Απριλίου 2014.

  • Real.gr
Ο Τζ. Κέρι «βλέπει» λύση στο Μεσανατολικό
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή βάσει του χρονοδιαγράμματος έως το τέλος του Απριλίου 2014, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει το Ισραήλ να απελευθερώσει κι άλλους Παλαιστίνιους κρατουμένους την 29η Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Κέρι είπε στους δημοσιογράφους:
«Σε αυτή τη φάση δε συζητάμε για αλλαγές (στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα) και η επόμενη απελευθέρωση κρατουμένων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 29η Δεκεμβρίου. Κι έτσι θα γίνει».

Το Ισραήλ έχει αφήσει ελεύθερους περίπου τους μισούς από τους 104 φυλακισμένους που είχε δεσμευτεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με την διαμεσολάβηση του Κέρι τον Ιούλιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που είχαν ανασταλεί για σχεδόν 3 χρόνια.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιχείρησε να ξεπεράσει την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου για την ασφάλεια των συνόρων ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, ενώ ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε ότι απορρίπτει κάθε είδους στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ μετά από την επίτευξη μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος επρόκειτο να λάβει μέρος στις συνομιλίες, δεν κατάφερε να συμμετάσχει στη συνάντηση Κέρι-Νετανιάχου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που πλήττουν την Μέση Ανατολή, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

«Ήθελα να επιστρέψω εδώ με στόχο να επιχειρήσω να συνεχίσω τις πολύ σημαντικές μας συνομιλίες» εξήγησε ο Κέρι -ο οποίος πραγματοποιεί την δεύτερη επίσκεψή του στην περιφέρεια μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας- πριν φύγει για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, απ’ όπου θα αναχωρήσει με προορισμό τη νοτιανατολική Ασία.

Οι συνομιλίες «ήταν εποικοδομητικές. Δεν παύουν όμως να είναι και περίπλοκες», αναγνώρισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία» υποσχέθηκε πριν από τη συνάντηση. Κατά τη διάρκεια συνάντησης χθες το βράδυ στη Ραμάλα, ο Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε ότι απορρίπτει την επιμήκυνση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στη Δυτική Όχθη μετά την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως αποκάλυψε παλαιστινιακή πηγή.

«Ο πρόεδρος Αμπάς απέρριψε τις ιδέες του υπουργού Εξωτερικών Κέρι λόγω της παρουσίας του ισραηλινού στρατού» συνέχισε η ίδια πηγή. Ο Μαχμούντ Αμπάς «παρέδωσε μια επιστολή (στον κ. Κέρι) με την οποία εξέθετε τις παλαιστινιακές θέσεις και παρουσίαζε τις κόκκινες γραμμές για τους Παλαιστινίους», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Η πηγή αυτή υπογράμμισε δε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη «να ρυθμιστούν όλα τα ζητήματα» της διένεξης τα οποία εκκρεμούν, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το πλαίσιο συμφωνίας, για την οποία δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα, που προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αραβικά αλλά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ προτείνουν την παραμονή δύναμης ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας για ένα διάστημα 10-15 ετών μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ειρήνης, και προετοιμάζουν ένα πλαίσιο συμφωνίας χαράσσοντας τις βασικές γραμμές για μια τελική ρύθμιση.

Σύμφωνα με την παναραβική εφημερίδα Αλ Κουντς Αλ Αραμπί, το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει επίσης την δημιουργία φυλακίων παρατήρησης των Ισραηλινών στους λόφους της Δυτικής Όχθης, αναγνωρίζει το δικαίωμα στο Ισραήλ να αρνηθεί την είσοδο ταξιδιωτών από τα σύνορα Παλαιστίνης-Ιορδανίας, καθώς και κοινές ισραηλινοπαλαιστινιακές περιπολίες κατά μήκος του Ιορδάνη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μέσα σε ένα διάστημα 9 μηνών από την επανάληψη των συνομιλιών στα τέλη Ιουλίου, μια «τελική συμφωνία» κι όχι μια ακόμη «ενδιάμεση συμφωνία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v