Επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης

Με την επανεκλογή του Φώτη Κουβέλη ως προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς ολοκληρώθηκε το τετραήμερο συνέδριο του κόμματος που χρωματίστηκε από εντάσεις και υψηλούς τόνους.

  • Real.gr
Επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης

Με την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται, σήμερα, το τετραήμερο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που χρωματίστηκε από εντάσεις και υψηλούς τόνους, με αφορμή την στάση που θα κρατήσει το κόμμα σε επίπεδο συνεργασιών με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και όχι μόνο. Βασικά σημεία συζήτησης, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Κίνηση των 58» που έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η στάση του κόμματος, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φώτης Κουβέλης επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 81,21%. Συγκεκριμένα επί συνόλω 1064 εγγεγραμμένων ψήφισαν 958. Ο Φ. Κουβέλης συγκέντρωσε 778 ψήφους, ενώ υπήρξαν 169 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του 2ου συνεδρίου και την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 2ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Ήταν ένα συνέδριο ζωντανό, ένα συνέδριο με πλούσιο προβληματισμό, με ιδέες, με απόψεις, με αποφάσεις, οι οποίες βγάζουν τη ΔΗΜΑΡ πιο δυνατή στην καινούργια πορεία της. Το συνέδριό μας, με τις αποφάσεις του απευθύνεται στην κοινωνία , στην κοινωνία που έχει τραύματα και στη χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Η ΔΗΜΑΡ, πιο δυνατή θα συνεχίσει να είναι παρούσα με τον υπεύθυνο πολιτικό λόγο και τις υπεύθυνες πολιτικές της θέσεις. Η χώρα και η κοινωνία δικαιούνται να περπατήσουν μπροστά, να αναταχθούν, να ανασυγκροτηθούν και να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα που έχουν οδηγήσει στη βαθύτατη κρίση και την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες.

Το συνέδριό μας βάζει μπροστά την κοινωνία. Ένα κόμμα δυνατό, ένα κόμμα ενωμένο, ένα κόμμα ενισχυμένο και εμπλουτισμένο από τις απόψεις, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις αποφάσεις των μελών του. Η ευθύνη με την οποία ξεκίνησε η ΔΗΜΑΡ την πορεία της μέσα στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια, με την ίδια ευθύνη θα συνεχίσει. Θα συνεχίσει για να προσφέρει, για να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, για να αλλάξει την πολιτική, να κινηθεί η πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση και στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Αυτόνομη παρουσία στις ευρωεκλογές


«Κλείνοντας» τις εργασίες του συνεδρίου χθες το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του κειμένου θέσεων και των τροπολογιών, ο τελευταίος έδωσε το στίγμα της πολιτικής του κόμματος στο εξής, ξεκαθαρίζοντας με τον δικό του τρόπο ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συνεργαστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προχωρήσει στη συγκρότηση του τρίτου πόλου και θα έχει αυτόνομη παρουσία στις ευρωεκλογές, από κοινού με τους συμμάχους της.

Αφού απάντησε στην κριτική που είχε δεχθεί για τον χρόνο του συνεδρίου και πρότεινε την διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2014 -στον βαθμό που δεν θα πραγματοποιηθούν εντός του νέου έτους εθνικές εκλογές- επιχείρησε έναν απολογισμό της δράσης της ΔΗΜΑΡ κυρίως ως προς την ένταξη αλλά και την έξοδό της από την κυβέρνηση. Τότε, αφού η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ο ίδιος αντελήφθη από τη συμπεριφορά των κυβερνητικών εταίρων του, ότι «η ΔΗΜΑΡ ήταν βάρος».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην απόφαση για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά: «Πληροφορήθηκα για το κλείσιμο της ΕΡΤ από κυριακάτικη εφημερίδα και συγκεκριμένα, τη Realnews».

Ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κάθε άλλο παρά προπομπός για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και επανέλαβε τα περί αυτόνομης καθόδου της στις ευρωεκλογές.

Απέδωσε τη μη παρουσία του στην εκδήλωση της «Κίνησης των 58» στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη συγκρότηση τρίτου πόλου και επιτέθηκε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του που συμμετέχουν όχι μόνο στην «Κίνηση των 58» αλλά και στο συντονιστικό της όργανο. «Δεν με εκφράζει ο όρος “Κεντροαριστερά”, είπε, επιμένοντας στον «Δημοκρατικό Σοσιαλισμό» και τον τρίτο πόλο που «ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα γίνει». Εξήγησε, ωστόσο, εμμέσως ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ενδιαφέρεται ούτε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όλους να αφήσουν τέτοιες «υποψίες». «Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, από πολιτικό ή προσωπικό καπρίτσιο», είπε, θυμίζοντας τη διαφωνία τους με την πολιτική του και τονίζοντας την πίστη τους στο ότι «αυτό που φτιάξαμε ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ένα κείμενο-προσθήκη στις θέσεις του Συνεδρίου, υπό τον τίτλο «Αυτόνομο ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές», η πλειοψηφία επιχείρησε να «δεσμεύσει» τη νέα Κεντρική Επιτροπή για μη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που εξελήφθη από κάποιους ως πίεση προς τη μειοψηφία να κατεβάσει διαφορετική λίστα, ή διαφορετικές λίστες υποψηφίων.

«Στις ευρωεκλογές θα συμμετέχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα συγκροτήσουμε στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου», αναφερόταν στο κείμενο, όπως άλλωστε είχε υποστηρίξει στην πρωτομιλία του ο Φώτης Κουβέλης το βράδυ της Πέμπτης. «Στις ευρωεκλογές, το ευρωψηφοδέλτιο, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεσμεύεται από τις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές», αναφερόταν σε άλλο σημείο, κάνοντας λόγο για «αντίφαση» στον βαθμό που θα διαμορφωνόταν μία συμπαράταξη από ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση με ένα κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

«Η καθαρή επιλογή της υπεράσπισης της πολιτικής του κόμματος θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, το οποίο αμφισβητεί το νέο διπολισμό στη χώρα, υπερασπίζεται την κοινωνία χωρίς λαϊκισμό και αγωνίζεται για μία προοδευτική στροφή στην Ευρώπη», κατέληγε το κείμενο, που υπογραφόταν από 64 μέλη του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v