Οι ειδικοί απαντούν: Ζήτημα με ινομυώματα και πιθανές θεραπείες

Είμαι 37 ετών και πριν 3,5 χρόνια έκανα χειρουργική αφαίρεση υπορρογόνιων ινομυωμάτων. Θα ήθελα μια γενική τοποθέτηση αναφορικά με το θέμα ινομυώματα-κύστη-εγκυμοσύνη.

  • Mama365.gr

Καλημέρα σας! Είμαι 37 ετών και πριν 3,5 χρόνια έκανα χειρουργική αφαίρεση υπορρογόνιων ινομυωμάτων. Mετά από 5 μήνες ξεκινήσαμε προσπάθειες για εγκυμοσύνη. Μετά τον 3ο μήνα προσπαθειών ήρθε το θετικό τεστ! Ακριβώς στην 5η εβδομάδα απέβαλα (βιοχημική)... Να μην πολυλογώ, το θέμα μου είναι ότι έκτοτε -και ενώ συλλαμβάνω αρκετά εύκολα - έχω 7 βιοχημικές κυήσεις με αποβολή όλες τις φορές ΑΚΡΙΒΩΣ στην 5η εβδομάδα... Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια έχω κάνει πολλών ειδών εξετάσεις, χωρίς σημαντικά ευρήματα (μόνο τα ΝΚ περίπου 16,5%) και στην ουσία χωρίς καμία θεραπεία. Όλες τις φορές, οι γιατροί που με αναλάμβαναν κατά καιρούς, το μόνο που μου πρότειναν ήταν salospir και utrogestan... και "υπομονή την επόμενη φορά, θα πας καλά"...

Φυσικά να σας πω εδώ ότι έχουν ξαναβγεί 2-3 ινομυώματα (τοιχωματικά) 2-2,5 εκ. το καθένα και εδώ και 2 χρόνια περίπου έχω αποκτήσει και μια κύστη ενδομητρίωσης 2,5 εκ. στην αριστερή ωοθήκη. Οι γιατροί που με έχουν δει ισχυρίζονται ότι τα ινομυώματά μου δεν παραμορφώνουν το ενδομήτριο και ότι η κύστη δεν ευθύνεται για τις αποβολές. Μετά την τελευταία αποβολή αποφάσισα από μόνη μου (αυτή τη στιγμή δεν έχω γυναικολόγο) να κάνω όλο το πακέτο της θρομβοφιλίας και τα αποτελέσματα ήταν: ομόζυγη MTHFR και ασθενώς θετικό αντιπηκτικό λύκου.

Βάσει των αποτελεσμάτων της θρομβοφιλίας μου, σκέφτομαι πως ίσως θα πρέπει σε μια επόμενη εγκυμοσύνη να κάνω ηπαρίνη -άλλωστε το ζητούσα στον τελευταίο γυναικολόγο να κάνω τις ενέσεις- έστω και για δοκιμή (μετά από 6 αποβολές κάτι άλλο έπρεπε να δοκιμάσουμε!) και δεν ήθελε. Μου έλεγε πως είμαι "καλυμμένη" από το salospir... Συγνώμη για το μακροσκελέστατο μήνυμά μου, αλλά είμαι σε απόγνωση πια. Θα σας ήμουν ευγνώμων για μια γενική τοποθέτησή σας, τόσο σε σχέση με το θέμα ινομυώματα-κύστη-εγκυμοσύνη, όσο και στο τι περιθώρια θεραπευτικής προσέγγισης υπάρχουν για το θέμα των αποβολών μου. Ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.  

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο mama365.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v