Τουρκία: Πολιτικός «σεισμός» για τις υπουργικές μίζες

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση του Τ.Ερντογάν με το κίνημα Γκιουλέν. Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης 4 υπουργοί.

  • Real.gr
Τουρκία: Πολιτικός «σεισμός» για τις υπουργικές μίζες
Σοβαρή πολιτική αναταραχή έχει προκληθεί στην Τουρκία από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τις μίζες, στο οποίο εμπλέκονται και 4 υπουργοί. Πολλοί μιλούν για την ολομέτωπη σύγκρουση του κινήματος Γκιουλέν με δίκτυο στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, το αίτημα των δικαστικών αρχών για την άρση ασυλίας τεσσάρων υπουργών έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να διαβιβαστεί στην τουρκική βουλή. Οι εισαγγελείς ζητούν να καθίσουν στο εδώλιο ως ύποπτη για παράβαση καθήκοντος και κατηγορίες για διαφθορά οι υπουργοί Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομικών, Τζαφέρ Καγκλαγιάν, Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε., Έγκεμεν Μπαγίς.

Ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο υπουργός Οικονομικών έλαβε 105 εκατ. τουρκικές λίρες ως μίζα προκειμένου να βοηθήσει έναν Ιρανό επιχειρηματία να «ξεπλύνει» τα χρήματα του. Η αντιπολίτευση επιμένει να ζητάει εδώ και τώρα τις παραιτήσεις των υπουργών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Χθες υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις και συνεχείς επαφές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε ευρεία σύσκεψη υπό μορφή γεύματος με τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τους προέδρους των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο), τον πρόεδρο του στρατιωτικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν.

Με τη σειρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών αλλά δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για τα τετ-α-τετ.

Η δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας αφορά δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και υπουργών για διάφορες υποθέσεις. Μετά από επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων 51 άτομα συνελήφθησαν ανάμεσα τους γραφειοκράτες, επιφανείς επιχειρηματίες και τρεις γιοι των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Πολλοί βλέπουν πίσω από τις συλλήψεις το κίνημα του πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Είναι γνωστό ότι το κίνημα διαθέτει ανθρώπους στη δικαιοσύνη και την αστυνομία. Πάντως ο Γκιουλέν αρνήθηκε χθες ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τις έρευνες της Δικαιοσύνης.

«Η δικαιοσύνη υπάρχει για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά και να αποφασίζει. Κατά συνέπεια, οι ανακρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθούν με ψυχραιμία εντός της τυπικής διαδικασίας της δικαιοσύνης» είπε, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Γκιουλέν.

Πάντως χθες η τουρκική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση και ξήλωσε τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα που γνώριζαν για τις επιδρομές στα σπίτια υπόπτων και τις προσαγωγές 80 ατόμων που ακολούθησαν. 


Βαθαίνει η πολιτική κρίση- Προς το εδώλιο και υπουργοί

Τρίζουν καρέκλες υπουργών για το σκάνδαλο με τις μίζες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v