Μεξικό: Επαναπατρισμός λαθρεμπόρων ναρκωτικών

Έχουν καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξη.

  • Real.gr
Μεξικό: Επαναπατρισμός λαθρεμπόρων ναρκωτικών
Δεκαοκτώ υπήκοοι του Μεξικού που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών αφού είχαν μπει στη Νικαράγουα, παριστάνοντας τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, έχοντας στην κατοχή τους 9,2 εκατ. δολάρια σε μετρητά, επαναπατρίστηκαν χθες από την κεντροαμερικανική χώρα.

Η αστυνομία της Νικαράγουας μετέφερε τους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους κι έναν μεξικανό αστυνομικό, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο αεροδρόμιο της Μανάγουα όπου παραδόθηκαν σε εισαγγελικούς λειτουργούς και υπαλλήλους της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων του Μεξικού.

Τον περασμένο Ιανουάριο ένας δικαστής στη Νικαράγουα είχε καταδικάσει αυτά τα 18 πρόσωπα, επικεφαλής των οποίων ήταν μια γυναίκα -η μοναδική της ομάδας-, η Ρακέλ Αλατόρε Κορέα, σε 30 χρόνια κάθειρξη για εμπορία ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και συμμετοχή σε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος. Ένα εφετείο μείωσε τη διάρκεια των ποινών τους σε 18 χρόνια κάθειρξη τον Οκτώβριο.

Τα μέλη της ομάδας αυτής θα εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο Μεξικό και δεν θα τους επιτραπεί να κάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω προσφυγή στην δικαιοσύνη, ανέφερε η μεξικανική ομοσπονδιακή εισαγγελία σε σχετική ανακοίνωσή της. Η 18μελής ομάδα είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2012, όταν πέρασε τα σύνορα Νικαράγουας-Ονδούρας με έξι οχήματα που έφεραν τον λογότυπο του Televisa, του μεγαλύτερου μεξικανικού τηλεοπτικού δικτύου. Στα οχήματα βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 9,2 εκατ. δολαρίων.

Ο μεξικανικός τηλεοπτικός σταθμός αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τα πρόσωπα αυτά ή με το συμβάν. Τρεις ακόμη μεξικανοί υπήκοοι, που είχαν καταδικαστεί από την δικαιοσύνη της Νικαράγουας για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, επαναπατρίστηκαν. Τα τελευταία χρόνια τα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών εξαπλώνονται στα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, τα οποία χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για να μεταφέρουν ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική στην αγορά των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v