Επική καταστροφή σε εκκλησία 900 ετών

Μέσα σε λίγες ημέρες το ιστορικό κτίριο απειλείται με κατάρρευση - Η ζημιά ξεπερνά τις 300.000 λίρες.

  • Real.gr
Επική καταστροφή σε εκκλησία 900 ετών
Η ιστορική εκκλησία βρίσκεται σ' ένα χωριό της Ουαλίας και μετρά ήδη 900 χρόνια ζωής. Πριν από λίγες ημέρες τα θεμέλιά της άρχισαν να τρίζουν κι αιτία γι' αυτό είναι σμήνος από τερμίτες που επιτέθηκαν κυριολεκτικά στα τοιχώματα κι άρχισαν να τα τραγανίζουν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος κολεόπτερων, που επιτίθενται σε ξύλινους τοίχους κι επιφάνειες και γκρεμίζουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Έχουν μήκος 7 χιλιοστών αλλά μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε ξύλινες υποδομές. Έλαβαν το όνομά τους από τον ήχο που κάνουν προκειμένου να προσελκύσουν το ταίρι τους. Αυτός ο ήσυχος θόρυβος σχετίζεται και με το καντίλι που ανάβει σε αγρυπνία νεκρού και γι' αυτό οι τερμίτες θεωρούνται προπομπός θανάτου.

Οι ζημιές που έχουν προκαλέσει στο κτίριο κοστίζουν περισσότερο από 300.000 λίρες, ενώ το ποίμνιο αναγκάστηκε να παρακολουθήσει τη λειτουργία των Χριστουγέννων σε άλλες εκκλησίες καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του οικοδομήματος.

Η St Barrwg είχε διασωθεί παρά την ταραχώδη ιστορία της περιοχής. Χτίστηκε το 1102 στην πόλη Bedwas και μετρά ήδη 900 χρόνια ζωής. Τώρα κινδυνεύει με κατάρρευση από την επιδρομή των τερμίτων. Οι υπεύθυνοι του ναού αντιλήφθηκαν εγκαίρως την παρουσία των εντόμων και παρακάλεσαν το Ίδρυμα Εθνικής Κληρονομιάς να τους ενισχύσει οικονομικά ώστε να διασώσουν το κτίριο από κατάρρευση. Πραγματικά έλαβαν 180.300 λίρες, αλλά οι ζημιές που έχει υποστεί η εκκλησία του 12ου αιώνα ανέρχονται σε 300.000 λίρες.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v