Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο Μπανγκλαντές

Μία γυναίκα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εργαζομένων στη βιομηχανία υποδημάτων.

  • Real.gr
Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο Μπανγκλαντές
Μία γυναίκα σκοτώθηκε στο Μπανγκλαντές όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών εργαζομένων στη βιοτεχνία υποδημάτων οι οποίοι βανδάλισαν ένα εργοστάσιο, σύμφωνα με την αστυνομία. Περίπου 5.000 εργάτες διαδήλωσαν στην κορεατική βιομηχανική και εξαγωγική ζώνη στο λιμάνι Τσιταγκόνγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά τις φημολογίες ότι μειώθηκαν οι αμοιβές τους.

Η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών μετά την επίθεση που φέρονται να εξαπέλυσαν εναντίον τους κάποιοι διαδηλωτές οι οποίοι βανδάλισαν και ένα από τα εργοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξαγωγή ειδών της εταιρείας Youngone, του κορεατικού ομίλου υποδημάτων και ενδυμάτων.

Μια εργάτρια 20 ετών πέθανε στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό της από μια σφαίρα, όπως δήλωσε ο Τόφαελ Άχμεντ, αξιωματούχος της αστυνομίας. «Οι εργάτες βανδάλισαν το εργοστάσιο και στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον της αστυνομίας όταν κυκλοφόρησε μια φήμη, σύμφωνα με την οποία η διεύθυνση αφαίρεσε κάποια επιδόματα από τον μισθό τους αυτό τον μήνα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων προτού ανοίξει πυρ.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Prothom Alo. Τα επεισόδια αυτά είναι τα πρώτα τόσο εκτεταμένα που σημειώνονται στη βιομηχανία υποδημάτων, που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια χάρη σε κορεατικές, ταϊβανέζικες και κινεζικές επενδύσεις.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη βιομηχανία ενδυμάτων διαδηλώνουν τους τελευταίους μήνες ζητώντας να αυξηθούν οι μισθοί τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους. Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές αύξησε τον προηγούμενο μήνα τον κατώτατο μισθό κατά 77%, ανεβάζοντάς τον στα 68 δολάρια τον μήνα.

Η βιομηχανία ενδυμάτων του Μπανγκλαντές, που εισφέρει σε συνάλλαγμα 22 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε εξαγωγές παγκοσμίως έπειτα από εκείνη της Κίνας. Σε αυτή εργάζονται τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v