Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανταλλαγή κατοικίας και μεταξύ συναδέλφων

Πρόγραμμα παροχών διαμονής σε εργαζομένους από τη HomeExchange.com.

  • Real.gr
Ανταλλαγή κατοικίας και μεταξύ συναδέλφων
Η ανταλλαγή κατοικίας δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, καθώς η οικονομική ύφεση προκαλεί αναπόφευκτα προβληματισμό σε οικογένειες για το κόστος των διακοπών τους. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές οργανώσεις και πληθώρα εναλλακτικών στο Διαδίκτυο, καθώς επικρατεί μια πιο «φιλική» αντίληψη για την παραχώρηση του κύριου ή εξοχικού σπιτιού, στο πλαίσιο της ανταλλακτικής οικονομίας. Στη χώρα τα τελευταία χρόνια οι διακοπές των Ελλήνων καταγράφουν σημαντική μείωση, καθώς αναζητούν τη φθηνότερη επιλογή, περιορίζοντας είτε τον χρόνο παραμονής είτε επιλέγοντας τη φιλοξενία σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Λιγότεροι είναι εκείνοι που δοκιμάζουν την εναλλακτική του «να κάνεις διακοπές στο σπίτι κάποιου άλλου».

Από τα μεγαλύτερα κέντρα ανταλλαγής κατοικίας, συμπεριλαμβάνεται για τρίτη χρονιά στη λίστα Inc.5000, στη θέση 2.880 ανάμεσα στις 5.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις το 2013 στην Αμερική. Την τριετία 2009-2012 παρουσίασε ανάπτυξη 119%, με τζίρο το 2012 5 εκατ. δολάρια.

Το HomeExchange.com δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να ανταλλάσσουν τη διαμονή στο σπίτι τους για μια διαμονή στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, με μηδενικό κόστος. Από το 1992 που ιδρύθηκε από τον Εντ Κούσινς, η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη online υπηρεσία ταξιδίων στον κόσμο, με εγγεγραμμένα πάνω από 50.000 μέλη, τα οποία το 2014 αναμένεται να πραγματοποιήσουν πάνω από 120.000 ανταλλαγές σπιτιών σε 150 χώρες.

Στην Ελλάδα η πλατφόρμα αριθμεί περίπου 100 μέλη, λέει η εκπρόσωπος της HomeExchange.com στην Ελλάδα κυρία Ιωάννα Παπαοικονόμου. Παρ' ότι η πρακτική έχει αποκτήσει πιστούς θαυμαστές οι οποίοι αργότερα δυσκολεύονται ιδιαίτερα να πληρώσουν για διαμονή σε ξενοδοχείο, αντιμετωπίζεται ως παρακινδυνευμένη για όσους δεν την έχουν δοκιμάσει.

Πρόγραμμα παροχών

Το ενδεχόμενο φθοράς του σπιτιού ή της απώλειας αντικειμένων είναι ένας από τους λόγους που λειτουργεί αποτρεπτικά. Η αρχική επαφή γίνεται μέσα από τα sites με e-mail, ενώ ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων για λεπτομερέστερη διερεύνηση. «Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές, το Home Exchange αποτελεί το πιο πετυχημένο παράδειγμα ανταλλακτικής οικονομίας, ιδίως σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι έχουμε δικό μας σπίτι ή εξοχικό» υποστηρίζει.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η πλατφόρμα λανσάρει ένα πρόγραμμα παροχών προς το προσωπικό επιχειρήσεων (Affinities), διαμορφώνοντας μια κοινότητα μεταξύ των εργαζομένων, ή των συνταξιούχων της εταιρείας, μέσα στην οποία είναι δυνατή η ανταλλαγή κατοικίας. «Το κόστος είναι μηδενικό για την εταιρεία» σημειώνει η κυρία Παπαοικονόμου, ενώ ανάλογα με το μέγεθος και το προσωπικό της επιχείρησης η ετήσια συνδρομή κατ' άτομο, η οποία είναι 85 ευρώ κανονικά, μπορεί να έχει έκπτωση ως και 75%. O οργανισμός και οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούν μια ειδική ιστοσελίδα ανοιχτή μόνο σε αυτούς, εξηγεί η ίδια, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε ένα «μίνι website» αποκλειστικά για δική τους χρήση μέσα στην παγκόσμια κοινότητα.

Ετσι θα μπορούν να διαλέξουν για ανταλλαγή μόνο μέλη που είναι συνάδελφοί τους στον οργανισμό στον οποίο ανήκουν, ενώ θα έχουν την επιλογή να γίνουν ορατοί σε όλους και να περιηγηθούν στις χιλιάδες καταχωρίσεις σε όλον τον κόσμο.

Εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών

«Το HomeExchange είναι μια κοινότητα που βασίζεται στην ανταλλαγή και όχι στο κέρδος, όπως για παράδειγμα κάνουν τα sites ενοικίασης σπιτιών», σχολιάζει, «γι' αυτό και βασίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της. Ουδέποτε έχει καταγραφεί το παραμικρό αρνητικό περιστατικό. Ωστόσο η ανταλλαγή μεταξύ εργαζομένων στην ίδια εταιρεία αυξάνει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια», τονίζει.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί διεθνώς από εταιρείες, οργανισμούς και ακαδημαϊκές κοινότητες. Το IKEA Ιταλίας το έχει επιλέξει για τους πελάτες-μέλη του, τo BBC για τους δημοσιογράφους του, οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair και Ιberia για τους πελάτες τους, η αμυντική βιομηχανία Εurocopter για το προσωπικό της, ενώ μέλη της πλατφόρμας είναι και οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων Berkeley και UCSB στην Καλιφόρνια.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v