«Πώς έχουμε κάνει τόσο λάθος με τον Παρθενώνα;»

Το σπουδαίο μας μνημείο και η σημασία του στον δυτικό πολιτισμό είναι το θέμα του βιβλίου της Τζόαν Μπρέτον Κανελί.

  • Real.gr
«Πώς έχουμε κάνει τόσο λάθος με τον Παρθενώνα;»
Με το βιβλίο "How we got the Parthenon all wrong" (Πώς έχουμε κάνει τόσο λάθος με τον Παρθενώνα) της Τζόαν Μπρέτον Κόνελι ασχολείται στην βιβλιοκριτική του ο Μπράιαν Μπέτιουν στο τεύχος του έγκριτου καναδικού περιοδικού Maclean's (13 Ιανουαρίου 2014).

Στο εν λόγω βιβλίο υπογραμμίζεται η σημασία του Παρθενώνα ως κτίσματος κλασικής αρχιτεκτονικής αναφοράς του δυτικού πολιτισμού το οποίο επηρέασε την κατασκευή πολλών σύγχρονων κυβερνητικών κτιρίων περιλαμβανομένου και του Λίνκολν Μεμόριαλ.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει δύο βασικές αναφορές οι οποίες είναι: η Ιερουσαλήμ για θέματα ηθικής και θρησκείας και η Αθήνα για θέματα φιλοσοφίας, λογικής και πολιτικής.

Στο βιβλίο της Κόνελι γίνεται παρουσίαση της έννοιας της θρησκευτικότητας στην αρχαία Αθήνα όπως αυτή απεικονίζεται στον Παρθενώνα, με έναν επαναστατικό τρόπο, όπως αναφέρει η βιβλιοκριτική.

Μάλιστα, τονίζεται ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής πολιτείας, λόγω των ίσων υποχρεώσεων των πολιτών σε θέματα ζωής και θανάτου ήταν η επιλογή, κατά τυχαίο τρόπο, σε θέσεις ευθύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v