Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζωίδης: Να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα η νησιωτικότητα

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

  • Real.gr
Ζωίδης: Να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα η νησιωτικότητα
Σε συλλογική προσπάθεια και κοινό αγώνα για τα όσα πρέπει να υλοποιήσει η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το 2014, κάλεσε τους υπαλλήλους της κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο Νίκος Ζωίδης.

Τονίζοντας πως το νέο έτος χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με ελπίδες για ξεπέρασμα των δυσκολιών και ανάκαμψη της χώρας, ο γενικός γραμματέας υποστήριξε πως ειδικά για τη Γραμματεία αποτελεί ζητούμενο να βρει τον τρόπο να μετατρέψει τη νησιωτικότητα από μειονεξία σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο γενικός γραμματέας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του αιγαιακού χώρου και στα προβλήματά του, στις μειονεξίες της νησιωτικότητας, αλλά και στις ελπίδες που η νέα χρονιά φέρνει μαζί της, ότι παρά τις δυσκολίες τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Για το πώς βλέπει η Γενική Γραμματεία την πορεία της, ο Ν. Ζωίδης ανέφερε ότι υπάρχει ανασφάλεια απ’ αυτούς που την στελεχώνουν, αλλά και μεγάλες προσδοκίες. Ανέφερε ότι πλέον είναι ενσωματωμένη στον κορμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πράξη αυτό που περιμένουν χρόνια τα νησιά, η ρήτρα νησιωτικότητας.

Μνημόνευσε τον νόμο 4150/2013 με τον οποίο επιβάλλεται πλέον σ’ όλα τα υπουργεία να λαμβάνουν υπόψη τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες και ανάλογα να νομοθετούν εξειδικεύοντας στις νησιωτικές ανάγκες. Ομοίως, θεσπίστηκε όπως είπε και το μέτρο της δημιουργίας Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, για το οποίο την άλλη βδομάδα εκδίδεται σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που θα διαπραγματεύεται σε πολιτικό επίπεδο τις δράσεις που έχει επωμιστεί η γενική γραμματεία.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του, ο Νίκος Ζωίδης το αφιέρωσε στο έργο που έχει αναλάβει η γραμματεία για τη στήριξη κυρίως των μικρών νησιών, όπως και στην ανάγκη ανάδειξης του μείζονος συγκριτικού πλεονεκτήματος του αρχιπελάγους, του Πολιτισμού του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v