Να περικοπούν οι αποζημιώσεις προφυλακισθέντων βουλευτών λέει το ΝΣΚ

Επιφυλάσσονται τα κόμματα τα οποία αναμένεται να απαντήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

  • Real.gr
Να περικοπούν οι αποζημιώσεις προφυλακισθέντων βουλευτών λέει το ΝΣΚ
Κανονικά εξακολουθούν να αμείβονται οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, λόγω κομματικών... επιφυλάξεων και παρά την περί του αντιθέτου γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αναλυτικότερα, μη έχοντας καταλήξει σε συμφωνία για το αν θα έπρεπε να περικοπεί η αποζημίωση των βουλευτών που έχουν προφυλακιστεί, στη βάση του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει περικοπή κατά 1/30 της αποζημίωσής τους για κάθε μέρα απουσίας μετά από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, είχε αποφασίσει να αποφανθεί μέσα από τη νομική υπηρεσία της Βουλής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Η γνωμοδότηση έφτασε στη Βουλή και με πλειοψηφία 31-21 τασσόταν υπέρ της άποψης ότι δεν υπάρχει ανώτερη βία και η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει στην περικοπή των μισθών τους, εκτιμώντας προφανώς ότι οι προφυλακισθέντες βουλευτές θα πρέπει να θεωρηθούν αδικαιολογήτως απόντες.

Η εν λόγω γνωμοδότηση ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, καθώς τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βλέπουν με «θετικό μάτι» την περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης των προφυλακισθέντων βουλευτών, επιφυλασσόμενα πάντως να τοποθετηθούν οριστικά επί του θέματος προσεχώς. Αντίθετα, ενστάσεις προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και αρνητικά βλέπουν μία τέτοια εξέλιξη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές.

Τόσο αυτοί πάντως, όσο και το ΚΚΕ επιφυλάσσονται ακριβώς όπως τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέλος, στο «τραπέζι» έπεσαν δύο ακόμα προτάσεις. Αφενός το θέμα να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αφετέρου να προβλεφθεί σχετική διάταξη νόμου. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα ακολουθήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το θέμα στο τέλος θα λυθεί δικαστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v