Να «χτυπήσει» τις ανισότητες επιθυμεί ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ότι προωθεί ένα μέτρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

  • Real.gr
Να «χτυπήσει» τις ανισότητες επιθυμεί ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ότι εκδίδει μια εκτελεστική εντολή με την οποία αυξάνεται το κατώτατο ωρομίσθιο στα 10,10 δολάρια για τους συμβασιούχους του ομοσπονδιακού κράτους οι οποίοι συνάπτουν νέες συμβάσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα θα καλέσει επίσης το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στα 10,10 δολάρια ανά ώρα - από 7,25 δολάρια σήμερα - και θα συνδέει στο εξής το ωρομίσθιο με τον πληθωρισμό.

Η εκτελεστική εντολή του προέδρου, ένα κείμενο με ισχύ νόμου (το αντίστοιχο ενός προεδρικού διατάγματος), αφορά νέες ή υπάρχουσες συμβάσεις. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015. Η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής επιτρέπει στον πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται γενικά σε μια ευρεία αύξηση του κατώτερου μισθού.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που αφορά η αύξηση είναι οι επιστάτες κτιρίων αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία. Αυτή η αύξηση των μισθών θα «βοηθήσει τους φορολογούμενους», θα «αυξήσει την καταναλωτική πίστη» και θα «οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Η αύξηση των μισθών για αυτούς που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας των απολαβών θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Η μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης αναμένεται να είναι ανάμεσα στις βασικές θεματικές της ομιλίας του Ομπάμα. Ο πρόεδρος θα εκφωνήσει την ομιλία αυτή στις 21:00 την Τρίτη, τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας).

Ακόμη, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει παρόμοιες εκτελεστικές διαταγές για θέματα όπως οι συντάξεις αλλά και η επανεκπαίδευση εργαζομένων, μέτρα που έχουν στόχο να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v