Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Η πρώτη πολύ δύσκολη νύχτα, μετά το δεύτερο ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά...

  • Real.gr
Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται όλη η Κεφαλονιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Τη σχετική απόφαση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επισήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε ο γγ Δημοσίων Έργων, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πρώτη πολύ δύσκολη νύχτα, μετά το δεύτερο ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά, βρήκε τους κατοίκους του νησιού σε κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα και μέσα στα αυτοκίνητά τους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και μεγάλα ενώ διαμαρτύρονται για έλλειψη χώρων υγιεινής και για την ταλαιπωρία που υφίστανται.


VIDEO-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΤΑΔΙΟ από realmedialive

Υπό τον φόβο νέου σεισμού

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς ζουν υπό τον φόβο νέου σεισμού μετά και την δεύτερη, μέσα σε λίγες ημέρες, σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και πρόσωπα ανθρώπων απεγνωσμένα είναι η κατάσταση που επικρατεί μία ημέρα μετά από το σεισμό των 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5:08 το πρωί της Δευτέρας.

Οι Κεφαλονίτες που δοκιμάζονται σκληρά «μαζεύοντας τα κομμάτια τους» εύχονται αυτή να ήταν η τελευταία δοκιμασία τους. Εκατοντάδες κόσμου πέρασαν τη χθεσινή νύχτα σε σκηνές ενώ στήθηκαν και συσσίτια.

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Οι ειδικοί εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Δεν μπορούμε να καταλήξουμε αν είναι ο σεισμός νέος ή βρισκόμαστε σε μια μετασεισμική ακολουθία, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ενώ, όπως δηλώνουν, οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μένουν στα ακατάλληλα σπίτια καθώς και γενικότερα να μην μπαίνει κανείς σε κτίρια τα οποία δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.


Real.gr ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ από realmedialive

Την ίδια ώρα το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αποστολή προσωπικού και μέσων των ενόπλων δυνάμεων στην Κεφαλονιά.

Οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση με τις καιρικές συνθήκες να είναι εναντίον τους.

Στο Ληξούρι οι μεγαλύτερες ζημιές

Όπως έχει γίνει γνωστό ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από την κατάσταση της καταστροφής:


Real.gr KEFALONIA STAR από realmedialive

 

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, βουλευτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κλιμάκια του στρατού.

Σήμερα θα βρεθούν στην Κεφαλονιά για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κοντά στους πληγέντες ο Αρχιεπίσκοπος

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, η εκκλησία θα είναι δίπλα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέροντας ζεστό φαγητό, νερό, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που πριν μια εβδομάδα περίπου αναγκάστηκαν να αφήσουν το γηροκομείο και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου.

Ακόμη βρέθηκε και στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου μίλησε και έδωσε δύναμη στους σεισμοπαθείς που φιλοξενούνται στο πλοίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v