Ο νέος χάρτης των μισθών

Μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις συνεχίζει να καταβάλλει κανονικά κάθε μήνα τις ψαλιδισμένες αποδοχές στους εργαζομένους. Στο 25% οι μειώσεις μισθών για εργαζόμενους. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της μείωσης μισθών.

Ο νέος χάρτης των μισθών
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής ο κύκλος της μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα ολοκληρώνεται, αφού προκάλεσε την «ελεύθερη πτώση» των αμοιβών, με απώλειες που μεσοσταθμικά κινούνται στο 24% - 25%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις αγγίζουν το 40%, την τετραετία 2010 - 2013.

Οι μειώσεις που έχουν καταγραφεί στον ιδιωτικό τομέα από το σύνολο των αρμόδιων φορέων (ΣΕΠΕ - ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και των Ινστιτούτων (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ) κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: οι μειώσεις μισθών που επιτεύχθηκαν είτε μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων είτε με την αλλαγή των ατομικών συμβάσεων ολοκληρώθηκαν.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά τον τετραετή κύκλο των μειώσεων έχει δύο όψεις:

1. Η πρώτη αφορά τους εργαζομένους - όσους δηλαδή διατήρησαν την εργασία τους- οι οποίοι με τα μέτρα του Μνημονίου υπέστησαν μειώσεις των αποδοχών τους που φθάνουν το 25% (στοιχείο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), ενώ συνυπολογίζοντας την κατάργηση διαφόρων επιδομάτων - λόγω της λήξης των κλαδικών συμβάσεων - μπορεί να φθάνουν και το 35% ως 40%.

2. Η δεύτερη αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, είτε αφορά ανέργους που βρίσκουν εργασία, είτε όσους εργάζονται για πρώτη φορά.

Στις περιπτώσεις αυτές οι αμοιβές που προσφέρονται κινούνται στα όρια των κατώτατων μισθών 586,08 ευρώ ή 510,95 ευρώ όταν πρόκειται για εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Συνεπώς οι μειώσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι ακόμη υψηλότερες στην κατηγορία αυτή.

Πάντως το 2013 έδειξε «μια κόπωση» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των μειώσεων στους μισθούς. Το ΣΕΠΕ κατέγραψε 306 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις της τάξεως του 6,9% που αφορούν περίπου 65.000 εργαζομένους.

Αντιστοίχως από τις καταστάσεις προσωπικού που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις προκύπτουν μειώσεις - μέσω αλλαγών στις ατομικές συμβάσεις - της τάξεως του 12%.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v