Ερώτηση Γ. Πανούση για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης.

  • Real.gr
Ερώτηση Γ. Πανούση για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα
Διευκρινίσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την πολύμηνη καθυστέρηση της κατάθεσης του νέου σωφρονιστικού κώδικα ζητεί ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. επισημαίνει ότι το κείμενο του νέου σωφρονιστικού κώδικα βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης «κατά παράβαση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, εν αναμονή της προώθησής του για ψήφιση, πάνω από οκτώ μήνες τώρα».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΘΕΜΑ : Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Α' Αθηνών Γιάννη Πανούση σχετικά με τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η πρόσφατη παραβίαση των όρων αδείας του καταδικασθέντος για τη δράση της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού, έφερε στην επιφάνεια μια σειρά ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία του Σωφρονιστικού Συστήματος στη χώρα μας.
 
Ενδεικτικά τα σοβαρότερα εξ αυτών (και για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος στα ΜΜΕ), αφορούν στο καθεστώς των αδειών των κρατουμένων, στα όρια επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικές πτέρυγες, καθώς και στα θέματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων. Με βάση τα σχόλια τα οποία εκφράζονται στον τύπο, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, τείνει να επηρεάσει μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, ασκώντας πίεση για αυστηροποίηση όρων και διαδικασιών που σχετίζονται με τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.

Όμως, η εν θερμώ αυτή προσέγγιση των ευαίσθητων σωφρονιστικών θεμάτων, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε εσφαλμένες επιλογές, επιβάλλοντας με οριζόντιο τρόπο δυσμενή μέτρα «επί δικαίων και αδίκων».

Την ίδια στιγμή, το κείμενο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα βρίσκεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά παράβαση της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, εν αναμονή της προώθησής του για ψήφιση, πάνω από 8 μήνες τώρα.

Η σχετική Δημόσια Διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις 21.11.2012, ενώ η συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής ολοκληρώθηκε στις 25.4.2013, με τη διατύπωση ορισμένων επιμέρους προτάσεων αλλά με ομόφωνη σχεδόν έγκριση του συνολικού κειμένου.

Παράλληλα, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου 2013, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προανήγγειλε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα στις αρχές του 2014 - πλην όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Πότε αναμένεται η κατάθεση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα στη Βουλή και για ποιο λόγο έχει παρουσιασθεί αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση, από τη στιγμή κατά την οποία η σχετική Ειδική Επιτροπή σχεδόν ομόφωνα έχει εγκρίνει το αρχικό κείμενο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Πανούσης»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v