Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία

Οι διαδηλωτές ανακατέλαβαν την πλατεία Ανεξαρτησίας. Με στρατιωτικά όπλα η αστυνομία. Εξαπλώνονται έξω από το Κιέβο οι διαδηλώσεις. Στοχευμένες κυρώσεις αποφάσισε η Ε.Ε. Συμβιβαστική πρόταση για πρόωρες εκλογές συζητά ο Γιανούκοβιτς.

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία

Νέες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο Κίεβο δείχνουν οι εικόνες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για ανακατάληψη της πλατείας Ανεξαρτησίας από τους διαδηλωτές.

Σε ανακοίνωσή της, η ουκρανική προεδρία κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι ξεκίνησαν τις σημερινές βιαιοπραγίες, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι χρησιμοποίησαν ελεύθερους σκοπευτές. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για «δεκάδες» νεκρούς και για τραυματισμένους αστυνομικούς.

"(Οι διαδηλωτές) επιτέθηκαν. Ενεργούν σε οργανωμένες ομάδες. Χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών ελεύθερων σκοπευτών. Πυροβολούν για να σκοτώσουν", αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της προεδρίας. "Οι νεκροί και οι τραυματίες μεταξύ των αστυνομικών είναι δεκάδες". 

Tο μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως έχουν δοθεί στρατιωτικά όπλα στους αστυνομικούς. "Εξέδωσα εντολή και δόθηκαν στους αστυνομικούς στρατιωτικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν με βάση το νόμο" σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε πως αντι-κυβερνητικοί διαδηλωτές κρατάνε όμηρους 67 αστυνομικούς.

Το πρωί τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν διαδηλωτές να μπαίνουν σε περιοχές που την Τετάρτη είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ άλλοι εθεάθησαν να συλλαμβάνουν αστυνομικούς. Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεόραση του Κιέβου έδειξε δύο πτώματα καλυμμένα με κουβέρτες κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας, λίγο μετά το ξέσπασμα των νέων συγκρούσεων, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για 21 πτώματα.

Στο μεταξύ οι αρχές του δήμου του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών από προχθές Τρίτη ανήλθε σε 67. Σύμφωνα με τον δήμο του Κιέβου, «67 πτώματα βρίσκονται ήδη στην ιατροδικαστική υπηρεσία». Ο δήμος διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για διαδηλωτές οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη.
Ορισμένες πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο νωρίτερα για «πάνω από 60 νεκρούς» στα επεισόδια που σημειώθηκαν μόνον σήμερα

Νωρίτερα, παρά την εκεχειρία που διαπραγματευόταν η αντιπολίτευση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά διαδηλωτών, με τους διαδηλωτές να απαντούν με φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. 

Εξεγέρσεις σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας

Αξίζει να σημειωθεί πως αντικυβερνητικές εξεγέρσεις σημειώνονται και σε τέσσερις πόλεις της δυτικής Ουκρανίας -Χμελνίτσκι, Ιβάνο-Φράνκιβσκ, Ουζχορόντ και Τερνοπίλ- όπου έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις και απόπειρες κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων. Παράλληλα, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πόλη Λβιβ, στην οποία η εκτελεστική επιτροπή του περιφερειακού συμβουλίου της κήρυξε πολιτική αυτονομία από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Stratfor, περίπου 200 νέοι διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα, έκλεψαν εκρηκτικά, όπλα και έντεκα οχήματα από οπλοστάσιο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών σε πόλη της δυτικής Ουκρανίας. 

Κινητικότητα στον στρατό

Όπως μετέδωσε η Ukrayinska Pravda, πηγή των ουκρανικών σιδηροδρόμων, σαράντα συρμοί που μεταφέρουν Ουκρανούς στρατιώτες οδεύουν από την Πόλταβα στο Κίεβο.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας εξήγησε πως η στρατιωτική κινητοποίηση αφορά λήψη μέτρων για την αύξηση της προστασίας των αποθηκών πυρομαχικών, των βάσεων και άλλων στρατιωτικών περιοχών. «Το προσωπικό που προστατεύει τις πόλεις θα ενισχυθεί από μονάδες και σχηματισμούς των αλεξιπτωτιστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως σχολιάζει το Stratfor, το σχέδιο του Γιανουκόβιτς για τη διαχείριση της κρίσης εξαρτάται από το κατά πόσον ο στρατός θα ακολουθήσει τις εντολές του στην περίπτωση όπου η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο της αστυνομίας.

Συμβιβαστική πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα στείλει στο Κίεβο έναν εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, έπειτα από αίτημα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι συζητήσεις μεταξύ του Γάλλου, του Γερμανού και του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών με τον Γιανουκόβιτς, αλλά και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου αργότερα σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στην έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο.

«Έπειτα από πέντε ώρες συζητήσεων με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, θα συναντηθούμε εκ νέου με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Φαμπιούς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εξάλλου ο Σικόρσκι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν μια συμβιβαστική πρόταση του Γιανουκόβιτς. «Ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια συνάντηση με την αντιπολίτευση ώστε να εξεταστεί η προτεινόμενη συμφωνία», ανέφερε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμβιβαστική πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η μεταρρύθμιση του συντάγματος και η διενέργεια εκλογών.

Συμφωνία Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε Ουκρανούς αξιωματούχους, Emma Bonino.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στις κυρώσεις περιλαμβάνεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση της έκδοσης βίζας.

Κατά την έξοδο της από την έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, η κα. Bonino ανέφερε πως η επιβολή κυρώσεων έχει τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας που βρίσκονται στην Ουκρανία για διαπραγματεύσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

"Η απόφαση είναι να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, τις επόμενες ώρες, σε απαγόρευση έκδοσης βίζας και σε πάγωμα στοιχείων ενεργητικού σε αυτούς που εμπλέκονται στη βία" σημείωσε σε δημοσιογράφους

Ρωσία: Ανάρμοστες οι απαιτήσεις της Δύσης

Η Ρωσία από την πλευρά της, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Γρκιγκόρι Καρασίν, απαντώντας σε αναφορές που έφεραν τη Γαλλία να ζητά διεξαγωγή νέων εκλογών, λέει πως οι απαιτήσεις που έχει η Δύση από την Ουκρανία είναι ανάρμοστες στην παρούσα φάση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

 

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Δεν ακυρώνεται η ρωσική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα ακυρώσει τη δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ωστόσο η κατάσταση στη χώρα θα πρέπει πρώτα να ομαλοποιηθεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο Πούτιν έχει δεσμευτεί να δανείσει 15 δισ. δολάρια στην Ουκρανία και να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου στο πλαίσιο πακέτου διάσωσης που θεωρείται «επιβράβευση» για την απόφαση του Κιέβου να εγκαταλείψει τελικά τον Νοέμβριο τις πολιτικές και εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε. και να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Βενιζέλος: Χρειάζεται κινητοποίηση για την Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

«Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή εκεχειρία στην Ουκρανία είναι ένα πρώτο βήμα προς την εκτόνωση της κατάστασης και την αποκλιμάκωση της βίας. Η καταδίκη της βίας είναι απόλυτη και πρέπει όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες της Ουκρανίας να συμβάλουν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, να φτάσουμε σε μια κυβέρνηση συνθετική, συναινετική, που θα οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ενότητας, της αποκατάστασης της τάξης, της διαφύλαξης της εδαφικής της ακεραιότητας και θα οδηγήσει τον ουκρανικό λαό προς τον μεγάλο του στόχο, που είναι να αναδειχθεί ως ένα μεγάλο έθνος και ένας μεγάλος παράγοντας της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως είναι και όπως δικαιούται να είναι.

Η Ελληνική Προεδρία στρέφει τη σκέψη της στα θύματα, στις οικογένειες των νεκρών, στους τραυματίες. Καταδικάζει απερίφραστα κάθε έναν που δίνει κίνητρο ή υποκινεί την άσκηση βίας ή κλιμακώνει τη βία.

Συνεργαζόμαστε στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton. Είμαι σε επαφή με πολλούς συναδέλφους μου. Χρειάζεται αναμφίβολα μία κινητοποίηση, όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ρόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Θέλω να ελπίζω ότι τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά και ότι θα τα λάβει υπ' όψιν του και ο Πρόεδρος Yanukovich, αλλά και όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην Ουκρανία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v