Συμφωνία Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις

Για το "πλαίσιο" των μελλοντικών διαπραγματεύσεων όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα.

  • Real.gr
Συμφωνία Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις
Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν στο "πλαίσιο" των διαπραγματεύσεων για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και θα συναντηθούν εκ νέου τον Μάρτιο στη Βιέννη, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

"Ύστερα από δύο ημέρες εντατικών συνομιλιών, το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε μια συμφωνία για το πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων και ορίστηκε ένα σχέδιο δράσης", δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών και υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Διαπραγματευτές από το Ιράν και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) συναντώνται από την Τρίτη στην αυστριακή πρωτεύουσα για να επεξεργαστούν μια ατζέντα που έχει στόχο την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας η οποία θα άρει το 10ετές αδιέξοδο λόγω των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.

Στόχος των συνομιλιών είναι επίσης να οριστούν οι ημερομηνίες για τις προσεχείς συναντήσεις έως τον Ιούλιο, όταν θα εκπνεύσει το προσωρινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 2013.

"Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια ατζέντα και ένα χρονοδιάγραμμα και ο επόμενος κύκλος των συνομιλιών θα διεξαχθεί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στη Βιέννη.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα αλλά ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Αρακτσί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν αργότερα σήμερα. Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα για τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών, την Τετάρτη:
 
"Οι σημερινές συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και χρήσιμες".

Οι έξι μεγάλες δυνάμεις επιδιώκουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν να αναστείλει τις ευαίσθητου χαρακτήρα πυρηνικές του δραστηριότητες προκειμένου να διαλύσει τις υποψίες της Δύσης ότι ίσως επιδιώκει την ανάπτυξη ατομικών όπλων υπό το πρόσχημα ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.
 
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει στρατιωτική διάσταση.
 
Προτεραιότητα του Ιράν είναι η πλήρης άρση των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί και πλήττουν την οικονομία της.

Οι διαπραγματεύσεις πιθανόν να παραταθούν τουλάχιστον για αρκετούς μήνες ακόμη και να συντελέσουν ώστε να εκτονωθεί μια εχθρότητα πολλών ετών μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Δύσης, να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή και να ανοίξει ο δρόμος μεγάλων επιχειρηματικών ευκαιριών για δυτικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v