Άρση ασυλίας για τους βουλευτές ΧΑ ζητούν οι ανακρίτριες

Αίτημα για άρση ασυλίας των 9 μη υπόδικων βουλευτών κατέθεσαν οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες. Συμπληρωματική κατηγορία για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Μίχο, Λαγό, Μπούκουρα και Γερμενή.

Άρση ασυλίας για τους βουλευτές ΧΑ ζητούν οι ανακρίτριες

Υπό κατηγορία τίθεται από τις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, οι εφέτες ανακρίτριες ζητούν άρση ασυλίας για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής :

Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κουζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη-Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται αφορά ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Για τον βουλευτή Νίκο Μίχο ζητείται επίσης η άρση της ασυλίας του για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 2,4 γρ. Ινδικής κάνναβης, ενώ για τον προφυλακισμένο Γιάννη Παππά ζητείται η άρση της ασυλίας του προκειμένου να του απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες που αφορούν δυο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 1830 και εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κίνηση των ανακριτριών Κλάπα και Δημητροπούλου να ζητήσουν την απαγγελία κατηγορίας για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στηρίζεται σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, όλο το κατασχεθέν υλικό και σε απολογίες κατηγορούμενων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και το κατηγορητήριο που έχει ήδη απαγγελθεί στον Νίκο Μιχαλολιάκο και άλλους βουλευτές τις Χρυσής Αυγής, η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 από τον μέχρι σήμερα αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο με μικρό αριθμό ομοϊδεατών και η οργάνωση αυτή είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS.

Από το υλικό προκύπτει ότι η ΧΑ φέρεται να διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της.

Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση η εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.

Οι δύο ανακρίτριες επικαλούνται στο έγγραφο τα βίντεο, τα ηλεκτρονικά πειστήρια και τις φωτογραφίες από τα οποία εκτιμούν ότι προκύπτει ότι ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά.

Για τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης οι δύο ανακρίτριες επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα το μαιάνδρο ή άλλα σύμβολα.

Στο έγγραφο με το οποίο ζητείται η άρση ασυλίας των βουλευτών, οι δικαστικές λειτουργοί απαριθμούν τις καταθέσεις των μαρτύρων που δείχνουν τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και αναφέρονται σε συγκεκριμένες ενέργειες που είναι οι εξής: Δολοφονία Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα (ΠΑΜΕ), επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, επίθεση στον κοινωνικό χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη, επίθεση στο στέκι "Αντιπνοια" στα Πετράλωνα, δολοφονία Λουκμαν, επίθεση κατά τη διάρκεια συναυλίας ΑΝΤΙΦΑ στην Καλλιθέα, επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και επίθεση σε βάρος Αφγανών.

Επίσης, προκειμένου να ενισχυθεί το αίτημα για άρση της ασυλίας των βουλευτών στο έγγραφο των δύο ανακριτριών καταγράφονται τα όπλα που βρέθηκαν στις οικίες των βουλευτών οι οποίοι φέρονται όχι μόνο ως επίσημοι εκφραστές της οργάνωσης αλλά και ως υποστηρικτές των ιδεών των μελών της.

Ακόμη, φέρονται να είναι ενταγμένοι και να διευθύνουν την οργάνωση ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, δίνοντας εντολές ή ακόμα και εκ των υστέρων εγκρίνουν βίαιες ενέργειες των μελών της. Οι ενέργειες αυτές, όπως επισημαίνουν οι ανακρίτριες, στοχεύουν στη δια της βίας επικράτηση των αρχών και των θέσεων της οργάνωσης.

Ειδικότερα, ζητείται να αρθεί η ασυλία για συμπληρωματικές κατηγορίες για κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών με σκοπό την προμήθεια της εγκληματικής οργάνωσης των βουλευτών Μιχαλολιάκου, Μίχου, Γερμενή, Μπούκουρα, Λαγού και Κασιδιάρη.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως οι βουλευτές Κασιδιάρης και Μίχος, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλέον αντιμετωπίζουν εκ νέου το φάσμα της προσωρινής κράτησης γιατί πρόκειται για νέα κατηγορία.

Υβρεις στο κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ υβριστική επίθεση δέχθηκαν στο διάδρομο, έξω από την Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, από βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πρωταγωνιστής της υβριστικής επίθεσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν ο βουλευτής Νίκος Μίχος, ο οποίος παρουσία των συναδέλφων του Πολύβιου Ζησιμόπουλου και Αρτέμη Ματθαιόπουλου, εξαπέλυσε προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά των δύο προσώπων.

Λίγο αργότερα και ενώ κόσμος είχε μαζευτεί γύρω από τους κ.κ. Μιχελάκη και Σηφουνάκη, ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης πλησίασε κατηγορώντας τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για κατάλυση του πολιτεύματος και εσχάτη προδοσία.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι από στιγμή σε στιγμή διαβιβάζεται στη Βουλή αίτημα για την άρση ασυλίας και των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που δεν είναι υπόδικοι.

Η αντίδραση της Χ.Α. για το θέμα ήρθε λίγη ώρα αργότερα στη Βουλή, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος επιτέθηκε στη δικαιοσύνη αλλά και στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v