ΜΚΟ: Τον λόγο έχει το ΣΔΟΕ

«Φύλλο» και φτερό κάνει το ΣΔΟΕ 118 προγράμματα ΜΚΟ. Σε πλήρη εξέλιξη η δικαστική έρευνα.

  • Real.gr
ΜΚΟ: Τον λόγο έχει το ΣΔΟΕ
Την διακομματική «φάμπρικα» με τις ΜΚΟ προσπαθούν έστω και εκ των υστέρων να ελέγξει το ΣΔΟΕ και οι δικαστικές αρχές. Το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς οι απαντήσεις που έχουν λάβει μέχρι στιγμής από τις χώρες που φέρεται να δραστηριοποιήθηκαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν δίνουν κανένα στοιχείο ή απαντούν πως δεν γνωρίζουν τίποτα γιατί απλώς δεν έγινε κανένα έργο.

Στο στόχαστρο βρίσκονται 118 ΜΚΟ οι περισσότερες εκ των οποίον δημιουργήθηκαν την περίοδο 2000 -2004 (επί ΠΑΣΟΚ) ενώ ορισμένες συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια όταν ανέβηκε στην εξουσία η ΝΔ.

Παράλληλα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα όλων των λογαριασμών που διατηρούσε στο εξωτερικό ο προφυλακισμένος δημοσιογράφος Κωσταντίνος Τζεβελέκος και η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» της οποίας ήταν πρόεδρος.

Επίσης έχει σταλεί σχετικό αίτημα προς τις αμερικανικές, τις κυπριακές και τις ελβετικές αρχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν ότι δεν έχουν στοιχεία για την υπόθεση, οι Ελβετοί αρνούνται να συνεργαστούν εφόσον δεν υπάρχει η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ η Κύπρος -όπου υπάρχουν off shore εταιρίες συμφερόντων του Κ. Τζεβελέκου- έστειλε ήδη στοιχεία για τους προσωπικούς του λογαριασμούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών πέφτει πάνω σε τουλάχιστον 8 ΜΚΟ που φέρονται να έχουν καρπωθεί εκατομμύρια προκειμένου να μελετήσουν, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο, να εκπαιδεύσουν δημοσιογράφους στην Γεωργία και να ενισχύσουν το Γκουτζαράτ στο Πακιστάν!

Οι εισαγγελικές παραγγελίες σε ΣΔΟΕ και ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους στις παραπάνω ΜΚΟ δόθηκαν ύστερα από στοιχεία που προήλθαν από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφορές πολιτικών προσώπων και εσωτερικές έρευνες σε κρατικές υπηρεσίες.

Οι αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ έχουν προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δ. Στρατούλης στον Real Fm 97.8 και τον Ν. Χατζηνικολάου ζητά να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις οι πρώην πρωθυπουργοί και οι πρώην ΥΠΕΞ εκείνης της περιόδου.

Παράλληλα αποκάλυψε πως για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, εκτός του υπουργείου Εξωτερικών, ελέγχονται και τα υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Εργασίας.

Συγκεκριμένα για το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Στρατούλης κατήγγειλε πως το 5μηνο πρόγραμμα απορρόφησης ανέργων, που περιελάμβανε 57.000 ανέργους, υλοποιήθηκε μέσω των ΜΚΟ, οι οποίες έπαιρναν «νταβαντζιλίκι» 5% προμήθεια για κάθε εργαζόμενο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κεδίκογλου: Από κόσκινο όλες οι ΜΚΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως: «Είμαι σίγουρος ότι όλα θα ελεγχθούν μέχρι τέλους. Δεν θέλω να σχολιάσουμε μεμονωμένα κάποια περίπτωση. Αυτό που θέλω να σας πω κάθετα και απόλυτα είναι πως δεν θα σταματήσουμε πριν φτάσουμε στο τέλος.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v