Ιταλία: Ακυρώθηκαν ποινές κάθειρξης σε στελέχη του στρατού

Για το ρόλο τους στην απαγωγή του Αμπού Όμαρ από τη CIA

  • Real.gr
Ιταλία: Ακυρώθηκαν ποινές κάθειρξης σε στελέχη του στρατού
Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε τις καταδίκες οι οποίες είχαν επιβληθεί στον πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Νικολό Πολάρι και στον υποδιευθυντή του για το ρόλο τους στην απαγωγή ενός μουσουλμάνου πνευματικού, σε μια επιχείρηση η οποία είχε οργανωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ανέφερε δικαστική πηγή.

Ο Πολάρι είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 10 χρόνια κάθειρξη και ο υποδιευθυντής του Μάρκο Μαντσίνι σε 9 χρόνια κάθειρξη για το ρόλο που είχαν διαδραματίσει στην απαγωγή του ιμάμη Αμπού Όμαρ από έναν δρόμο του Μιλάνου το 2003 και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου ανακρίθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Στην οριστική και αμετάκλητη απόφασή του το ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε τις καταδίκες κρίνοντας ότι ο Πολάρι, ο Μαντσίνι και τρεις πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού SISMI δεν μπορούσαν να διωχθούν ποινικά για την υπόθεση εξαιτίας του νόμου περί κρατικών απορρήτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δικαστικοί δεν μπορούν να κάνουν δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου.

Είκοσι δύο στελέχη της CIA των ΗΠΑ είχαν καταδικαστεί ερήμην για την υπόθεση αυτή, περιλαμβανομένου του πρώην σταθμάρχη της υπηρεσίας αυτής στο Μιλάνο Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι. Ο Λέιντι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο την απονομή χάριτος πέρυσι.

Ο Αμπού Όμαρ καταγγέλλει ότι υπέστη συστηματικά βασανιστήρια επί επτά μήνες μετά την απαγωγή του στην Ιταλία, όπου διέθετε άδεια παραμονής, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που εντασσόταν στο διαβόητο πρόγραμμα των «έκτακτων μεταγωγών» (extraordinary rendition) των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον Δεκέμβριο τον Όμαρ, ο οποίος ζει σήμερα στην Αίγυπτο, σε έξι χρόνια κάθειρξη για «διεθνή τρομοκρατία».



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v