«Κάποιοι θέλουν άλμα στο κενό»

Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης για την απόφαση της πρωτοβουλίας των "58".

  • Real.gr
«Κάποιοι θέλουν άλμα στο κενό»
"Χρειάζεται άλμα προς τα μπροστά, ενώ κάποιοι θέλουν άλμα στο κενό".

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σχολιάζοντας την απόφαση της πρωτοβουλίας των "58" να μην στηρίξει οργανωτικά το εγχείρημα της «Ελιάς».

"Όπως είπαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των «58» στη χθεσινή συνάντηση, οι γέφυρες και δρόμοι είναι ανοιχτοί. Πιστεύω ότι η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης ήταν προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του εγχειρήματος.
 
Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι ότι το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας πως πρέπει να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αίτημα όχι μόνο υπαρκτό, αλλά που ενδυναμώνεται συνεχώς και αυτό το βλέπουμε από τα αποτελέσματα σε πολύ μεγάλους και ισχυρούς κοινωνικούς χώρους".

Ο κ. Καρύδης εκφράζει την πεποίθηση ότι "ορισμένα οργανωτικού τύπου θέματα ή άλλα θέματα που μπορεί να μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτή την προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο μπρος στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και από εκεί και πέρα για την ανασυγκρότηση του μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς που αποτελεί βασικό αίτημα για ίδια την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο κ. Καρύδης σημειώνει ότι "σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι για ένα ψηφοδέλτιο πραγματικής μάχης, ανανέωσης, αξιοκρατίας και κυρίως εκπροσώπησης και περιφερειακών στελεχών, αλλά και στελεχών που εκπροσωπούν μεγάλους κοινωνικούς χώρους στην ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να εκτεθούν στην επιλογή του Έλληνα ψηφοφόρου.

Παλαιότερα, ο Έλληνας πολίτης ήθελε στις ευρωεκλογές να εκφράσει δυσαρέσκεια στην εκάστοτε κυβέρνηση. Σήμερα, όμως, που στην Ευρώπη δρομολογούνται πολύ μεγάλες αλλαγές που θα σφραγίσουν την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, έχει μεγάλη σημασία η ψήφος να είναι συνειδητή και να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι το πανευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα θα είναι πρώτη δύναμη στην Ευρώπη".

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τέλος, στόχος του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, είναι "να δείξει ότι διατηρεί ερείσματα στην ελληνική κοινωνία, ότι στηρίζει στελέχη που μπορούν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό, ειδικά μέσα από το χώρο της Τ.Α." και προσθέτει: "Αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι χωρίς χρίσματα, χωρίς κομματικές σημαίες, αλλά κυρίως ανεξάρτητες που θα βγάλουν τους καλύτερους. Χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς".

Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει μάλιστα ότι "καλό θα ήταν και σε αυτή τη μάχη όποιοι από την κεντρική πολιτική σκηνή επιλέγουν να κατέβουν ως δήμαρχοι ή περιφερειάρχες να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να είναι αφιερωμένοι στην Αυτοδιοίκηση. Το φαινόμενο να έχουμε βουλευτές εν ενεργεία και να είναι ταυτόχρονα και περιφερειακοί σύμβουλοι είναι φαινόμενο το οποίο στη σημερινή Ελλάδα πρέπει να πάψει να υπάρχει".

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Καρύδη, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που δημοσιεύεται σήμερα στα «ΝΕΑ», «Κλαδεμένη έστω και ελαφρά, οδηγείται η «Ελιά» στη συνδιάσκεψή της, καθώς η Πρωτοβουλία των «58» δεν στηρίζει οργανωτικά το εγχείρημα, αλλά ίσως μόνο πολιτικά. Ποια είναι η εξέλιξη;

-Εμείς θεωρούμε ότι παρόλα αυτά, όπως είπαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των «58» στη χθεσινή συνάντηση, οι γέφυρες και δρόμοι είναι ανοιχτοί. Μια μερίδα των «58» πήρε μια απόφαση ότι δεν θέλουν να έχουν στο επίσημο ψηφοδέλτιο εκπροσώπους.
Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι ότι το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας πως πρέπει να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αίτημα όχι μόνο υπαρκτό, αλλά που ενδυναμώνεται συνεχώς και αυτό το βλέπουμε από τα αποτελέσματα σε πολύ μεγάλους και ισχυρούς κοινωνικούς χώρους.

-Αναφέρεστε στις πρόσφατες εκλογές σε επιμελητήρια και στον Δικηγορικό Σύλλογο;

-Αναφέρομαι στο Τεχνικό Επιμελητήριο καταρχήν, στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και πιστεύω ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γυρνάμε την πλάτη σε αυτό που μας δείχνει η κοινωνία, αλλά να δώσουμε πιο ισχυρή ώθηση και να ενδυναμώσουμε αυτό το αίτημα των πολιτών. Γι' αυτό, στη χθεσινή συνάντηση με όλες τις κινήσεις και τα κόμματα, είπαμε ότι τώρα χρειάζεται άλμα προς τα μπροστά, ενώ κάποιοι θέλουν άλμα στο κενό. Πιστεύω ότι η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης ήταν προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του εγχειρήματος.
Πολιτικά οι «58» θα συμμετέχουν στη διαδικασία της συνδιάσκεψης με τις θέσεις τους, θα καλέσουν να συμμετέχουν όλες οι επιτροπές της Πρωτοβουλίας που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα στη συνδιάσκεψη με όλα τα μέλη των κομμάτων και των κινήσεων και προσωπικότητες από την Κοινωνία των Πολιτών και πιστεύω ότι και η ίδια η θεματολογία της συνδιάσκεψης είναι πολύ σημαντική. Ένα βασικό θέμα είναι η πολιτική διακήρυξη για όλο αυτό το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, μάχη μπρος στις ευρωεκλογές, που θέλουμε μια Ευρώπη της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της ανεργίας, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, όπως επίσης και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας και της ενδυνάμωσης των δήμων και των περιφερειών μπρος στη μάχη των Δημοτικών και των Περιφερειακών Εκλογών.

-Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε μήνυμα αισιοδοξίας, τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές του Μαΐου θα διαμορφώσουν προϋποθέσεις για να παίξει, όπως είπε, η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη καταλυτικό ρόλο.

-Το ίδιο μήνυμα εκφράζουμε όλοι μας. Πιστεύω ότι ορισμένα οργανωτικού τύπου θέματα ή άλλα θέματα που μπορεί να μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτή την προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο μπρος στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και από εκεί και πέρα για την ανασυγκρότηση του μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς που αποτελεί βασικό αίτημα για ίδια την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

-Το ευρωψηφοδέλτιο σε ποια φάση διαμόρφωσης είναι; Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες;

-Το ΠΑΣΟΚ έχει τις εσωτερικές του διαδικασίες, όπως και το κόμμα του κ. Λοβέρδου "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα", όπως και οι κινήσεις και πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι για ένα ψηφοδέλτιο πραγματικής μάχης, ανανέωσης, αξιοκρατίας και κυρίως εκπροσώπησης και περιφερειακών στελεχών, αλλά και στελεχών που εκπροσωπούν μεγάλους κοινωνικούς χώρους στην ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να εκτεθούν στην επιλογή του Έλληνα ψηφοφόρου. Παλαιότερα, ο Έλληνας πολίτης ήθελε στις ευρωεκλογές να εκφράσει δυσαρέσκεια στην εκάστοτε κυβέρνηση. Σήμερα, όμως, που στην Ευρώπη δρομολογούνται πολύ μεγάλες αλλαγές που θα σφραγίσουν την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, έχει μεγάλη σημασία η ψήφος να είναι συνειδητή και να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι το πανευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα θα είναι πρώτη δύναμη στην Ευρώπη.

-Στην Ελλάδα, όμως; Δημοσκοπικά δεν φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να έχει το μομέντουμ, αν και έχει βέβαια ανεβάσει κάπως τα ποσοστά του. Είστε αισιόδοξος; Εάν δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα θα υπάρξουν εσωτερικές επιπτώσεις;

-Επειδή αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις, το πρώτο που δείχνουν είναι ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική ρευστότητα και κυρίως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που φθάνει και το 30% και είναι αναποφάσιστο. Είναι χρέος μας να απευθυνθούμε σε όλους και πιστεύω ότι σήμερα το κλίμα είναι διαφορετικό, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ωριμότητα την πολιτική πορεία της χώρας, την έξοδο από την κρίση, από τα μνημόνια και κυρίως τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Γι' αυτό εμείς μιλούμε και πρώτοι το θέσαμε για ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Βλέπετε ότι και τα άλλα κόμματα που είχαν σηκώσει αντιμνημονιακές σημαίες, που είναι από τη μια «όχι σε όλα» και από την άλλη χαϊδεύουν αυτιά και χτυπούν πλάτες, δεν είναι σε ποσοστά τέτοια που θα περίμεναν να είναι.

-Υπάρχει κινούμενη άμμος και είναι σαφές αυτό...

-Ακριβώς. Δεν υπάρχει πολιτικό ή κοινωνικό ρεύμα που να δίνει σε κάποιον ισχυρά ποσοστά που μπορεί να τον οδηγήσουν σε αυτοδύναμα αποτελέσματα ή σε αποτελέσματα τέτοια που δεν θα μας οδηγήσουν πάλι σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Είχαμε θέσει πρώτοι το θέμα από το Μάιο του '12 ότι η Ελλάδα πρέπει να πορευθεί στην κρίση με ενιαίο τρόπο, με κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας και ενότητας, άλλο τότε αν διάφορα κόμματα για διάφορους μικρούς υπολογισμούς, στενούς κομματικούς, δεν μας άκουσαν και δεν συμφώνησαν.

-Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις προηγούμενες εκλογές, ένα μεγάλο τμήμα του χάρτη είχε βαφτεί πράσινο. Φέτος, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

-Είναι αυτό που συμβαίνει και στους υπόλοιπους κοινωνικούς χώρους, να δείξει το ΠΑΣΟΚ ότι διατηρεί ερείσματα στην ελληνική κοινωνία, ότι στηρίζει στελέχη που μπορούν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό, ειδικά μέσα από το χώρο της Τ.Α., που είναι χώρος όπου οι περιφέρειες έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος για την ανάπτυξη και οι δήμοι βρίσκονται πολύ κοντά στα προβλήματα των πολιτών. Έχουμε πει ότι στην πορεία του χρόνου αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι χωρίς χρίσματα, χωρίς κομματικές σημαίες, αλλά κυρίως ανεξάρτητες που θα βγάλουν τους καλύτερους. Χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς.
Καλό θα ήταν και σε αυτή τη μάχη όποιοι από την κεντρική πολιτική σκηνή επιλέγουν να κατέβουν ως δήμαρχοι ή περιφερειάρχες να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να είναι αφιερωμένοι στην Αυτοδιοίκηση, το φαινόμενο να έχουμε βουλευτές εν ενεργεία και να είναι ταυτόχρονα και περιφερειακοί σύμβουλοι είναι φαινόμενο το οποίο στη σημερινή Ελλάδα πρέπει να πάψει να υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v