Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Πόντα

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας έλαβε την εντολή για την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων.

  • Real.gr
Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Πόντα
Την ψήφο εμπιστοσύνης της Ρουμανικής Βουλής εξασφάλισε, όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας με πρωθυπουργό τον Βίκτορ Πόντα, ο οποίος έλαβε έτσι την εντολή για την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από το ΔΝΤ και έχουν στόχο μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Βίκτορ Πόντα, έλαβε το "πράσινο φως" και στα δύο νομοθετικά σώματα και κατάφερε μερικώς να ανακτήσει την πλειοψηφία με νέους συμμάχους, μετά την αποχώρηση του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα εγκρίθηκε από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, με 346 ψήφους υπέρ και 191 κατά.

Υπέρ της νέας κυβέρνησης, την οποία τα ρουμανικά ΜΜΕ αποκαλούν "Πόντα ΙΙΙ" ψήφισαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR), το Συντηρητικό Κόμμα (PC), Η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων Ρουμανίας (UDMR) και η κοινοβουλευτική ομάδα των εθνικών μειονοτήτων. Κατά ψήφισαν το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) και το Λαϊκό Κόμμα "Ντιαν Ντιακονέσκου".

Παρά την αποχώρηση των Φιλελεύθερων που είχαν στην κυβέρνηση 10 από τα 27 υπουργεία ήταν αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση Πόντα θα έμενε στην εξουσία.

Η Ένωση Σοσιαλιστών-Φιλελεύθερων, (USL) ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) και άλλων δύο μικρότερων κομμάτων είχε συγκεντρώσει πλειοψηφία των 2/3 στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2012.

Ο Βίκτορ Πόντα δήλωσε χθες ότι η νέα κυβέρνηση έλαβε 25-30 ψήφους του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος.

"Από μαθητική σκοπιά είχαμε 25-30 περισσότερες ψήφους, εκτός τις ψήφους των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι ψήφοι προήλθαν από Φιλελεύθερους βουλευτές που πιστεύουν στην ιδέα της Ένωσης Φιλελεύθερων Δημοκρατών και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω" δήλωσε ο κ. Πόντα στον τηλεοπτικό σταθμό Romania TV.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v