Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» για τους «αιώνιους φοιτητές

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές προκλήθηκε εξαιτίας των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».

  • Real.gr
«Πόλεμος» για τους «αιώνιους φοιτητές
Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές προκλήθηκε εξαιτίας των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».

Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε έτοιμο να πιέσει τις πρυτανικές αρχές να κινήσουν τις βαλτωμένες διαδικασίες για την εκκαθάριση των μητρώων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όσους φοιτητές δεν έχουν ολοκληρώσει εντός των χρόνων που ορίζει ο νόμος - πλαίσιο τις σπουδές του.

Το ζήτημα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» δεν είναι καινούργιο. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα βιώνουν αυτή την κατάσταση εδώ και δεκαετίες.

Ουδέποτε, οποιαδήποτε πρυτανική αρχή σε κανένα ίδρυμα δεν έχει προχωρήσει σε εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών με αποτέλεσμα στα «κατάστιχα» πολλών τμημάτων να εμφανίζονται χιλιάδες χιλιάδων φοιτητές των οποίων το έτος εισαγωγής μπορεί και να ανάγεται ακόμα και προδικτατορικά...

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, από τους 596.000 φοιτητές, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, είτε γιατί έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους. Από αυτούς οι περίπου 180.000 θα πρέπει να διαγραφούν από τις σχολές τους εφόσον δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αντιδρά το πανεπιστήμιο Αθηνών

Το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το ίδρυμα «πρωταθλητής» σε αριθμό «αιώνιων φοιτητών».

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν την αντίδραση του Θ.Πελεγρίνη.

«Αναφορικά προς το φερόμενο ως δήλωσή σας δημοσίευμα στον Τύπο περί επερχόμενης διαγραφής 180.000 φοιτητών τον προσεχή Ιούνιο, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εκφράζει τη σοβαρότατη ανησυχία της για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθόσον δεν προκύπτει από πουθενά από τον Ν. 4009/2011 και τον Ν. 4076/2012» υποστήριξε σε επιστολή που απέστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία συντάχθηκε έπειτα από συνεδρίαση της Συγκλήτου.

«Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη Οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους» σημειώνει ο κ. Πελεγρίνης στην επιστολή του και καταλήγει: «Η Σύγκλητος κρίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, έχει δηλώσει πως «υπάρχουν φοιτητές που για διάφορους λόγους έχουν υπερβεί το όριο σπουδών, αλλά προσπαθούν να τελειώσουν και είναι άδικο να διαγραφούν».

Δεύτερη ευκαιρία από το ΑΠΘ

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε το απόγευμα της Πέμπτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σε ομόφωνο ψήφισμά της η Σύγκλητος αντιδρά στον προγραμματισμό που φέρεται να έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι βάσει του νόμου - πλαισίου το ακαδημαϊκό έτος ολοκληρώνεται με την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου, οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία διαγραφή νωρίτερα.

Μάλιστα, ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, υποστήριξε ότι θα δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε όλους τους «λιμνάζοντες» φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

«Με δεδομένη την οικονομική κρίση και γνωρίζοντας τα ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φοιτητές μας προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το ΑΠΘ, μέσω του Οργανισμού που τώρα εκπονεί, θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου.

Δόθηκε χρόνος

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας πάντως υπενθυμίζουν, ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί οκτώ επιπλέον εξεταστικές για τη διευκόλυνση των «αιωνίων» φοιτητών. Σημειώνουν ακόμη, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί μόνο στους φοιτητές που είναι ανενεργοί και δεν έχουν εμφανίσει δραστηριότητα από το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο