Η γυναίκα, της γυναίκας...

Παραστάσεις και εκθέσεις, με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου.

  • Real.gr
Η γυναίκα, της γυναίκας...
Πάνω στη σκηνή και μέσα από τον φωτογραφικό φακό τα πολλά πρόσωπα της γυναίκας εκτίθενται:

Με χορούς, τραγούδια ή μονολόγους, μέσα από τις εικόνες και τη φαντασία των δημιουργών τους.... Κι αν αφορμή είναι η 8η Μαρτίου και ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η ουσία βρίσκεται πάντα στην ίδια....

«Woman»: Μια θεατρική παράσταση για τη γυναίκα, στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, πρόκειται για μια παραγωγή που «χωρίζεται σε θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα σε εννέα πράξεις, που δεν είναι ισότιμες. Διαθέτει μια ιδιότυπη δόμηση, όπου βλέπουμε την πορεία της γυναίκας στην ιστορία του πολιτισμού.

Περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από φεμινιστικά κείμενα. Ως αφετηρία επιλέξαμε τη "Νόρα" του Ιψεν, γιατί είναι η πρώτη ηρωίδα στο θέατρο που εγκαταλείπει τον άνδρα της. Μέσα στην μακρά πορεία της προετοιμασίας αυτής της δουλειάς, αναρωτηθήκαμε πως φτάσαμε ως το σήμερα εδώ…

»Προσθέσαμε μουσική και τραγούδια, ξεκινώντας από τον "Υμνο της γυναίκας", το τραγούδι του φεμινισμού. Ακόμα έχουμε κείμενα της Βιρτζίνια Γουλφ αλλά και στίχους της Δημουλά».

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί η Εύα Κοτανίδη (παίζει και τραγουδά) και συμμετέχουν οι ηθοποιοί και μουσικοί: Κατερίνα Μαούτσου (ακορντεόν), Γιάννης Παπαγιάννης (πιάνο), Θεοδοσία Σαββάκη (σαξόφωνο), Γιώργος Τζαβάρας (μπάσο), Ευαγγελία Τσιάρα (κιθάρα).

Τέσσερις μονόλογοι παρουσιάζονται στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά σε ένα τριήμερο αφιέρωμα στην γυναικεία θεατρική έκφραση:

«Γυναικών μονόλογοι» με τις Ρένη Πιττακή, Μαρίνα Ασλάνογλου, Υρώ Mανέ, Εύα Κεχαγιά, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, στη Κεντρική Σκηνή αλλά και στο Φουαγιέ. Συγκεκριμένα θα παιχτούν τα έργα «Η κυρία του Σεληνόφωτος» του Γιώργου Σισιλιάνου, «Τζόρνταν» των Άννα Ρέυνολντς & Μόιρα Μπουφίνι, «Ο Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη και η «Μorendo» με θέμα τη ζωή της Μαρίας Κάλλας.

Τέσσερις καλλιτέχνες, ο Γιάννης Μπορομπόλας και η Ρούλα Νονιάκι (φωτογράφοι), η Νιόβη Θεοφιλοπούλου (make up artist - styliste) και ο Γιάννης Κανελλόπουλος (φωτογράφος που έχει και τη συνολική επιμέλεια της έκθεσης) παρουσιάζουν τη δουλειά τους με θέμα τη γυναίκα, λέγοντας ότι «αν υπάρχει κάτι που μπορεί να συγκριθεί με το μυστήριο της ζωής σίγουρα είναι το μυστήριο της γυναίκας».

Στην αίθουσα Συμφυρμός, στην Πλατεία Καρύτση (Χρήστου Λαδά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v