«Σημαντικά βήματα» κατά των διακρίσεων γυναικών

Επίσημη έναρξη των εργασιών της 58ης Συνόδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών.

  • Real.gr
«Σημαντικά βήματα» κατά των διακρίσεων γυναικών
Σε «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, μιλώντας χθες στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 58ης Συνόδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών.

Η κ. Κόλλια, η οποία είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας, απηύθυνε ομιλία εκπροσωπώντας την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα: «Προκλήσεις και επιτεύγματα στην εφαρμογή των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Αναφέρθηκε σε ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας των φύλων και τη δέσμευση για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, οι οποίοι έχουν συμβάλει, όπως τόνισε, στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην ενίσχυση της πολιτικής βούλησης και στην κινητοποίηση πόρων για τον τερματισμό της φτώχειας.

Υπογράμμισε την αλληλεξάρτηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, τη δημοκρατία, την οικονομική ανάπτυξη, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ειρήνη και την ασφάλεια, την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τις πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι για τον λόγο αυτό, η ΕΕ πιστεύει ότι το έργο της 58ης Συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών είναι σημαντικό τόσο για τη συζήτηση σχετικά με τους τρέχοντες Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, καθώς και για το πλαίσιο μετά το 2015.

Στη συνέχεια, η κ. Κόλλια αναφέρθηκε στη δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ για την προώθηση, προστασία και εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου, καθώς και για την εξάλειψη διακρίσεων κατά γυναικών, στο πλαίσιο της σχετικής Επιτροπής CEDAW, καλώντας παράλληλα όλες τις χώρες που δεν έχουν ακόμη υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο να το πράξουν.

Μίλησε, επίσης, και για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως στους ζωτικούς τομείς της παιδείας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης όλων των στόχων και καταπολέμησης της ανισότητας των δυο φύλων σε όλα τα επίπεδα, παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς για περιπτώσεις διακρίσεων και βίαιων ενεργειών σε βάρος κοριτσιών και γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, που αναδεικνύουν ακόμη μια «ανησυχητική κατάσταση».

Γυναίκες κάθε ηλικίας, όπως σημείωσε, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνική προστασία, την κληρονομιά, την οικονομία, τους παραγωγικούς πόρους και τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Όσον αφορά την εν εξελίξει συζήτηση για το πλαίσιο μετά το 2015, έδωσε έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην εξάλειψη των ανισοτήτων και στην ισότητα των φύλων, καθώς και στην προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

«Ας συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε με έμφαση η κ. Κόλλια, τονίζοντας την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση της Συνόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v