Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μόνο παστεριωμένο και όχι φρέσκο γάλα»

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του κ.Σκορδά, τέλος ότι στην πράξη...

  • Real.gr
«Μόνο παστεριωμένο και όχι φρέσκο γάλα»
Την τέταρτη υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατέχει η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Σύμφωνα με αυτά, η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος την περίοδο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2013 (τιμές ευρώ/100 Kg) για την Ελλάδα ανήλθε σε 44,5 ευρώ.

Πιο ακριβή χώρα αναδεικνύεται η Κύπρος με 57,5 ευρώ, ακολουθεί η Μάλτα με 52,7 και η Φιλανδία με 45,6 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι χώρες με το φθηνότερο αγελαδινό γάλα είναι οι: Ιταλία με 38,9 ευρώ, Ιρλανδία με 37,9 ευρώ, Γερμανία με 37 ευρώ, Γαλλία 34,3 ευρώ, Ισπανία 33,7 ευρώ, Πορτογαλία 33,2 ευρώ και τέλος η Ρουμανία με 29,4 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα ακολουθούν αυξητική πορεία σταθερά, την ώρα που η εγχώρια παραγωγή συρρικνώνεται. Ειδικότερα, η μέση τιμή τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν 45,2 λεπτά το λίτρο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010 βρισκόταν στα 39,1 λεπτά το λίτρο.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του κ.Σκορδά, τέλος ότι στην πράξη «υπάρχει μόνο παστεριωμένο και όχι φρέσκο γάλα», με την διάκριση μεταξύ παστεριωμένου γάλακτος που μπορεί να λέγεται και «φρέσκο» των πέντε ημερών και του γάλακτος υψηλής παστερίωσης να την εντοπίζει στην εμπορική επικοινωνία του προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο