O Π. Παναγιωτόπουλος για την Αγ. Σοφία

Σχολίασε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση σκέπτεται να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

  • Real.gr
O Π. Παναγιωτόπουλος για την Αγ. Σοφία
«Οποιαδήποτε απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα και θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς», τονίζει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Eλπίζω ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν θα επαληθευθούν. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η απόπειρα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα της Τουρκικής κυβέρνησης και θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς».
Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολίασε σήμερα σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega, πληροφορίες που δημοσίευσε η «Καθημερινή», σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση σκέπτεται να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

«Μια τέτοια επιλογή θα είναι απαράδεκτη», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Τα μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έχουν πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα. Από το 1935, που ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή τής Αγίας Σοφίας σε μουσείο, κανείς δεν διανοήθηκε να αλλάξει αυτή τη χρήση. Αλλ’ ακόμα και αν η Αγία Σοφία ξαναγινόταν λατρευτικός τόπος, μπορεί να γίνει μόνο υπό μία έννοια: να γίνει Χριστιανική εκκλησία. Γι’ αυτό χτίστηκε. Αυτή είναι η ταυτότητα του μνημείου».

Αφού τόνισε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και μέσω ΕΣΠΑ δίνει πολλά χρήματα για να συντηρήσει, να αναπαλαιώσει και να αναδείξει ιστορικά μουσουλμανικά μνημεία που σώζονται σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα διανοηθεί να εμπλέξει τέτοιου είδους καταστάσεις στα εσωτερικά πολιτικά της προβλήματα, στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι ρευστότητας, στο οποίο, ασφαλώς, εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Θέλουμε να συστήσουμε στην κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας σωφροσύνη και σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση τέτοιου είδους θεμάτων, για τα οποία η διεθνής κοινότητα και η διεθνής νομιμότητα έχουν κατοχυρωμένη θέση, την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει».

Κατά τα άλλα, αναφερόμενος στα άμεσα σχέδια του ΥΠΠΟΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι από 1ης Απριλίου αρχίζει το νέο ωράριο -από τις 8 πμ έως τις 8 μμ- για τα 33 μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μεγίστης επισκεψιμότητας. «Θεωρούμε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί ισχυρότατο βραχίονα του αυξημένου τουριστικού ρεύματος που έχουμε», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και με τα άλλα υπουργεία από τα οποία περνούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

Ο υπουργός μίλησε και για την αναβάθμιση των πωλητηρίων των μουσείων και τη βελτίωση της εικόνας τους στο διαδίκτυο. «Κάνουμε μια προσπάθεια να εφαρμόσουμε ένα νέο πολιτιστικό μάρκετινγκ», είπε. «Ασφαλώς, η επιχειρηματικότητα -με το απαραίτητο μέτρο- γύρω από τον πολιτισμό δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη βαθιά πεποίθησή μας ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας, στη Ρώμη, με θέμα τη σύζευξη του Ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, «που απετέλεσε τη βάση πάνω στην οποία βασίστηκε ο Πολιτισμός της Ευρώπης σήμερα».

Αναφερόμενος εξάλλου στην πολιτική επικαιρότητα των ημερών, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε:

Για τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη:

«Εχει μια σημαντική διαδρομή στο χώρο της κεντροδεξιάς. Εχει διακριθεί για το θάρρος του και τις απόψεις του. Θεωρώ όμως ότι κάνει λάθος. Εχει γίνει μια πολύ καλή επιλογή της «Νέας Δημοκρατίας». Είναι πάντως προς τιμήν του, που είπε ότι, αν ο ίδιος δεν μπει στο δεύτερο γύρο, θα υποστηρίξει τον κ. Σπηλιωτόπουλο».

Για τη μετά το μνημόνιο εποχή:

«Ήδη μπορούμε να δούμε την εποχή που η Ελλάδα με ένα δικό της εθνικό σχέδιο, θα αρχίσει να βαδίζει στην μεταμνημονιακή περίοδο. Είχαν βολευτεί πολλοί στη ζεστασιά της αντιμνημονιακής κουβέρτας. Εκεί υπήρχε ένα αμάλγαμα αντιφάσεων και ιδεολογημάτων. Τώρα όμως ξηλώνεται. Αρχίζει και φαίνεται το τέλος της εποχής των μνημονίων. Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει με βάση ένα νέο εθνικό σχέδιο. Πρέπει να γίνει ένα προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του αστικού χώρου, που μπορούν να συγκροτήσουν ένα νέο πατριωτικό κίνημα στην Ελλάδα, από τη δεξιά μέχρι το κέντρο, για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα μικρότερο και πλέον ευέλικτο κράτος. Από ένα νέου τύπου και νέας δομής κοινωνικό κράτος. Μιλήσαμε πολύ για τις αγορές τα τελευταία χρόνια και καλά κάναμε. Γιατί οι αγορές και ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο. Είναι η ώρα να μιλήσουμε και για νέες κοινωνικές πολιτικές στη μεταμνημονιακή περίοδο. Και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, με δικό μας σχεδιασμό και δική μας πρωτοβουλία».

Για τις παροχές σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους:

Υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν στερηθεί τα προς το ζην, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη θεραπεία τους με φάρμακα. Ενώ και οι ένστολοι -μεταξύ των άλλων συμπολιτών μας- υπέστησαν βαρύτατες περικοπές. Τώρα που η χώρα αρχίζει και δημιουργεί πλεονάσματα, τώρα που σιγά-σιγά με πόνο, με οδύνη, πάμε προς το καλύτερο, πρέπει να φανεί ότι η Κυβέρνηση τιμά το λόγο της και αρχίζει και δίνει τα οφειλόμενα, ή μέρος από αυτά».

Για το νέο κόμμα, «Ποτάμι»:

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένας πετυχημένος δημοσιογράφος και συμπαθής άνθρωπος. Πήρε το ρίσκο. Από εδώ και πέρα θα κριθεί και μάλιστα πολύ αυστηρά. Βλέπω ότι εμφανίζεται με ρεύμα ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες. Από την άλλη πλευρά όμως έχουν δίκιο και αυτοί που λένε ότι κανείς δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Τα περισσότερα στελέχη του έχουν μια αύρα της εποχής Σημίτη και της εποχής Γιώργου Παπανδρέου. Όλοι έχουν την πορεία τους...»



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v