Σενάρια τρόμου

Στο πλήρωμα του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών που αγνοείται εδώ και δέκα ημέρες επικεντρώνονται οι έρευνες των αρχών της χώρας.

  • Real.gr
Σενάρια τρόμου
Στο πλήρωμα του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών που αγνοείται εδώ και δέκα ημέρες επικεντρώνονται οι έρευνες των αρχών της χώρας.

Τα σενάρια που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας προκαλούν σύγχυση και μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν βοηθούν τις έρευνες για την ανεύρεση του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 239 άτομα.

Ένα από αυτά τα σενάρια αναφέρει ότι το αεροπλάνο ενδέχεται να πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος για να αποφύγει τα ραντάρ. Εξετάζεται η πιθανότητα να πετούσε στα 5.000 πόδια ή και πιο χαμηλά.

Αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας του Πακιστάν, της Ινδίας και κρατών της κεντρικής Ασίας, αλλά ακόμη και οι Ταλιμπάν, ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για την τύχη του αεροσκάφους.

Οι αξιωματούχοι στη Μαλαισία θεωρούν πλέον ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αυτός που είπε τα τελευταία λόγια στους ελεγκτές, λίγο πριν το Μπόινγκ εξαφανιστεί.

Σε συνολικά 26 χώρες έχει ζητηθεί να συνδράμουν στις έρευνες, οι επικεφαλής των οποίων θεωρούν ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία σκόπιμα, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί η μετέπειτα πορεία του.

Οι παρατηρήσεις έχουν επιτρέψει να χαραχθούν δύο μεγάλα τόξα, το ένα από τη βόρεια Μαλαισία ως την κεντρική Ασία, το άλλο στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, που πιστεύεται ότι διασταυρώνονται με την πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Μαλαισιανών αερογραμμών δήλωσε χθες ότι οι αρχικές έρευνες είχαν δείξει ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ ήταν αυτός που είχε επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου, λέγοντας με ψύχραιμο τρόπο: «Εντάξει, καληνύχτα».

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές αν τα λόγια αυτά ειπώθηκαν πριν ή μετά την απενεργοποίηση του ενός από τους μηχανισμούς εντοπισμού του αεροπλάνου. Αξιωματούχοι της Μαλαισίας θεωρούν ότι η απενεργοποίηση αυτή δεν ήταν ατύχημα ή λάθος, αλλά ότι έγινε ηθελημένα.

Η αστυνομία έχει ερευνήσει τα σπίτια του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους που αγνοείται. Ο προσομοιωτής πτήσης που βρέθηκε στο σπίτι του κυβερνήτη Ζαχάρι Σαχ, βρίσκεται στα χέρια των αρχών και εξετάζεται.

Επίσης, οι έρευνες στρέφονται και στους επιβάτες της πτήσης, αλλά και στους μηχανικούς και σε άλλους υπαλλήλους εδάφους, οι οποίοι ενδεχομένως να είχαν επαφή με το Μπόινγκ λίγο πριν αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ, στις 8 Μαρτίου.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v