Έξω πάμε καλά...

Θετικά σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών για τη συμφωνία με την τρόικα, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ευρωπαϊκή προεδρία.

  • Real.gr
Έξω πάμε καλά...
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το περιεχόμενο και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ κυριάρχησαν στις συνομιλίες του Αντ.Σαμαρά με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση, καθώς εκτιμούν ότι η εμπιστοσύνη των εταίρων στη χώρα μας είναι σταθερή, τόσο για την πορεία του προγράμματος, όσο και για τα επιτεύγματα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις ολιγόλεπτες συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό του έδωσαν συγχαρητήρια για την οικονομία και τις επιδόσεις της Ελληνικής Προεδρίας.

Εύσημα από Ντράγκι

Ο πρωθυπουργός απέσπασε θετικά σχόλια από τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Αντ.Σαμαρά με τον Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα και τις επιδόσεις στην οικονομία, όσο και για τη μεγάλη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Προεδρίας, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Από την έναρξη της προεδρίας μέχρι και χθες είχαν κλείσει 53 φάκελοι, που βρίσκονται είτε σε εκκρεμότητα είτε «παγωμένοι» λόγω διαφωνιών.

Συνάντηση με Γιούνκερ

Οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είχαν όμως και αέρα ευρωεκλογών, κατά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που στηρίζεται από το ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενωμένοι απέναντι στην κρίση

Ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στο Συμβούλιο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ενότητα της Ευρώπης απέναντι στην ουκρανική κρίση υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη καλείται να απαντήσει στην ουκρανική κρίση. Πλέουμε σε ταραγμένα νερά, αλλά είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Προχωράμε προς περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής.

Έκανε ειδική μνεία στα θετικά αποτελέσματα των σκληρών 8μηνων διαπραγματεύσεων, την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ έκανε ειδική μνεία και στο πρόγραμμα αναδιανομής 500 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Παρέμβαση για το κοινωνικό κράτος

Κατά τη διάρκεια του δείπνου των ευρωπαίων ηγετών ο Αντ. Σαμαράς στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχτεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, αλλά και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η έρευνα και η επαγγελματική αριστεία δεν επιτυγχάνονται χωρίς τίμημα και ότι το υψίστης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό δεν επιτυγχάνεται χωρίς υψίστης ποιότητας εκπαίδευση, υψίστης ποιότητας δημόσια υγεία, κοινωνική ασφάλιση και περιβαλλοντική προστασία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι σε πολλούς κρίσιμους τομείς, ανταποδοτικότητα του κόστους μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί το κόστος της εργατικής μονάδας σχετικά χαμηλά, αλλά σημείωσε ότι αν ταυτόχρονα αυξάνεται η φορολογία και το κόστος της ενέργειας είναι εκτός ελέγχου, δεν υπάρχει όφελος και υποστήριξε ότι χρειάζεται ο συνδυασμός μικρών βελτιώσεων.

Εξάλλου, η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας και της έλλειψης ενιαίας αγοράς ενέργειας είναι οι βασικότεροι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Η Ελληνική Προεδρία στοχεύει, επίσης, στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους γραφειοκρατίας, στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και στην αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Βιομηχανική πολιτική θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, τον Μάιο στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v