Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΣτΕ «παγώνει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Προσωρινή αναστολή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, λόγω πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.

Το ΣτΕ «παγώνει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Αναστέλλεται προσωρινά με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων, προκειμένου όπως επισημαίνεται να αποτραπεί πιθανολογούμενη βλάβη της υγείας των πολιτών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να «παγώσει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και να ανασταλεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ διευκρινίζεται ότι παραμένει η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάση «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

«Το πλαφόν στην συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων της χώρας (με βάση των όγκο της συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους), δύναται να πλήξει αδιακρίτως τους γιατρούς και κατά συνέπεια τους ασθενείς τους, οι οποίοι τήρησαν και τηρούν μνημονιακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ειδικότερα τις διατάξεις περί συνταγογραφήσεως με βάση τη δραστική ουσία", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Με το σκεπτικό αυτό, η Ολομέλεια του ΣτΕ «κατόπιν σταθμίσεως αφενός του δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία και αφετέρου του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών,. έκρινε ότι συντρέχει λόγος να ανασταλεί η εκτέλεση των υπουργικών αποφάσεων και της απόφαση του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v