Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιβλιοπωλεία... έργα τέχνης

Το μέλλον του βιβλίου κρίνεται πλέον σε έναν κόσμο όπου το Ιντερνετ κυριαρχεί...

  • Real.gr
Βιβλιοπωλεία... έργα τέχνης
Χώροι ευάλωτοι στις σύγχρονες ευμετάβολες συνθήκες, τα βιβλιοπωλεία αποτελούν και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αποδεικνύουν τα δέκα ωραιότερα του κόσμου.

Το «Polare», για παράδειγμα, στο Μάαστριχτ, δομινικανή εκκλησία του 13ου αιώνα που μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο το 2006, είναι ένα από αυτά.

Μέρος μια αλυσίδας βιβλιοπωλείων στην Ολλανδία που κήρυξε πτώχευση τον Φεβρουάριο, παραμένει ανοιχτό στο Μάαστριχτ με την ονομασία «Boekhandel Dominicanen», ένας αληθινός «ναός» του βιβλίου.

Στην Αργεντινή, το «El ateneo» πρωτοστατεί σε όλες τις τέχνες. Χτισμένο το 1919 σαν θέατρο με την ονομασία «Teatro Grand Splendid», έγινε κινηματογράφος το 1929 για να κρατήσει ως σήμερα την αίγλη του, με τις τοιχογραφίες στο ταβάνι, τα περίτεχνα σκαλίσματα και τις κόκκινες κουρτίνες της σκηνής, ενώ οι πελάτες του μπορούν να καθίσουν στα θεωρεία του για να διαβάσουν με την ησυχία τους.

Σε μια άλλη πόλη της Λατινικής Αμερικής, στην Πόλη του Μεξικού, το βιβλιοπωλείο Pendulo προσφέρει μια όαση δροσιάς. Φύλλα και φυτά κοσμούν τα ράφια του σε δύο επίπεδα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και ζωντανή μουσική στην καφετέριά του.

Ξεχωριστό φαινόμενο αποτελεί το υποβρύχιο βιβλιοπωλείο της Βενετίας «Libreria Acqua Alta». Δίπλα στο κανάλι και ευάλωτο στις πλημμύρες, εντούτοις συνεχίζει να υπάρχει καθώς ο ιδιοκτήτης φοράει τις γαλότσες και μετακινεί συνεχώς τα βιβλία σε ψηλά ράφια.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην πόλη Ναντζίνγκ της Κίνας, ο αναγνώστης συναντά την Ιστορία της Librairie Avant-Garde. Ιδιότυπο βιβλιοπωλείο χτίστηκε σε ένα πάρκινγκ που υπήρξε καταφύγιο κατά την περίοδο του πολέμου.

Προκειμένου να βρουν τον δρόμο τους στον υπόγειο, 4.000 τετραγωνικών μέτρων, χώρο, κάτω από το Στάδιο Wutishan, οι επισκέπτες ακολουθούν τον κίτρινο διάδρομο.

Στην Πορτογαλία, το βιβλιοπωλείο Lelo άνοιξε στην πρώην βιβλιοθήκη Chardron στο τέλος του 19ου αιώνα. Χώρος διακοσμημένος με τις επιταγές της art nouveau διαθέτει μια στριφογυριστή σκάλα με ξύλινα σκαλίσματα, ενώ θυμίζει εκκλησία με τα αρχικά του ιδρυτή της Χοσέ Λέλο να διακρίνονται στον φεγγίτη.

Το «Shakespeare & Company» στην Αριστερή Οχθη του Παρισιού φέρει την ονομασία του από ένα βιβλιοπωλείο στο οποίο σύχναζαν θρυλικοί συγγραφείς σαν τους Εζρα Πάουντ, Ερνεστ Χέμινγουεϊ και Τζέιμς Τζόις.

Τα φαντάσματα παλιών λογοτεχνών στοιχειώνουν τους τοίχους του, καθώς υπήρξε σημείο συνάντησης και για τους συγγραφείς της Μπιτ Γενιάς από το 1951 που το άνοιξε ο Αμερικανός Τζον Γουίτμαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούνται με το «Bart's books» της Καλιφόρνιας, το «μεγαλύτερο υπαίθριο βιβλιοπωλείο». Ιδρύθηκε το 1964 από τον Ρίτσαρντ Μπάρτινσντεϊλ και σήμερα αριθμεί 1 εκατομμύριο βιβλία.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν και τα Corso Como στο Μιλάνο καθώς και το Honesty bookshop στην ουαλική πόλη Χέι-ον-Γουάι.

Στο πρώτο, το ντιζάιν συναντάει τη λογοτεχνία χάρη στην έμπνευση της ιδρύτριάς του Κάρλα Σοζάνι, πρώην αρχισυντάκτριας του ιταλικού Vogue, ενώ στο δεύτερο ανθεί ένα πραγματικό βιβλιοφάγο μελίσσι στο εσωτερικό του μεσαιωνικού κάστρου Νόρμαν.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v