Σερβία: Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Ο Αλ. Βούτσιτς, μετά τον χθεσινό νέο γύρο διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας...

  • Real.gr
Σερβία: Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τον τελευταίο, χθεσινό, γύρο συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες ότι "επιτεύχθηκαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη Σερβία και τους Σέρβους σε ό,τι αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης στον Κόσοβο και τα Μετόχια, υπό δύσκολες συνθήκες".

Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο μπορούμε να επαιρόμαστε αλλά ούτε και η άλλη πλευρά, είπε ο κ. Βούτσιτς, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
"Εντός του καθορισμένου πλαισίου, πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό της Σερβίας" σημείωσε διευκρινίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα θα προέρχεται μετά βεβαιότητας από τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου, η αναλογία των δικαστών στη βόρεια Μιτρόβιτα θα είναι 60/40 και οι Σέρβοι θα αντιστοιχούν στα 2/3 των υπαλλήλων.

Ο κ. Βούτσιτς αναμένει ότι μετά τον σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης, στις 27 Απριλίου το αργότερο, θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία για τον τομέα της δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με τη "χαλάρωση" όλων των άλλων ζητημάτων στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο κ. Βούτσιτς αναφέρθηκε και στη στάση της Σερβίας σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα που, όπως είπε, ανέφερε και στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ότι, δηλαδή, η στάση της Σερβίας είναι όσο ξεκάθαρη γίνεται- που σημαίνει ότι η Σερβία δεν θα επιβάλλει ποτέ κυρώσεις στη Ρωσία, "αλλά ότι θα σέβεται πάντα την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η ΕΕ κατανοεί τη στάση της Σερβίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v