Στήριξη διάρκειας 5 ωρών από την Μέρκελ

Η Καγκελάριος δεν έρχεται στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί, αλλά για να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά και να δείξει στους συμπατριώτες της ότι η πολιτική που εφαρμόζει έχει αποτελέσματα.

Στήριξη διάρκειας 5 ωρών από την Μέρκελ

Βερολίνο, Φαίη Καραβίτη

Πολλά «μπράβο» για την έκδοση του πρώτου πενταετούς ομολόγου έπειτα από τέσσερα χρόνια και για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, πολύ σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, πολλή ενθάρρυνση για την συνέχιση του «δύσκολου δρόμου» και ολίγη έμμεση στήριξη για την ανάπτυξη φέρνει στις αποσκευές της την Παρασκευή η Άγγελα Μέρκελ.

Στην διάρκειας μόλις πέντε ωρών παραμονή της στην Αθήνα, η κυρία Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια και θα απευθύνει χαιρετισμό σε συνέδριο νέων επιχειρήσεων (start up).

Η Καγκελάριος δεν έρχεται στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί, αλλά για να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά και να δείξει στους συμπατριώτες της ότι η πολιτική που εφαρμόζει έχει αποτελέσματα. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς έχει κάθε λόγο, προεκλογικά, να θέλει να δείξει στους πολίτες ότι ο ίδιος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της στήριξης του ισχυρότερου από τους δανειστές μας - εν αντιθέσει προς τους αντιπάλους του.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Μαξίμου θα είναι και το περίφημο Σχέδιο Δράσης που ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο περιθώριο του Ecofin και το οποίο επεξεργάζεται εδώ και καιρό το Βερολίνο. Πρόκειται στην ουσία για μια συγκέντρωση επιμέρους δράσεων υπό κεντρικό συντονισμό και θα αφορά κυρίως την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εφαρμογή περιορισμένης κλίμακας αναπτυξιακών πολιτικών - ειδικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να μεταφέρει και την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια της κρατικής γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, με την στήριξη της οποίας υποτίθεται ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, για την καθυστέρηση που παρατηρείται. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, είχε προβλέψει ότι το Ταμείο θα ήταν σε θέση να δώσει τα πρώτα χρήματα ως το τέλος του 2013.

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί για την ώρα να δώσει άλλου τύπου βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν επιθυμεί να ανοίξει την συζήτηση ούτε του χρέους αλλά ούτε και του ενδεχομένου να χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης. Θεωρεί ωστόσο ότι ακόμη και αν υποχρεωθεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις στο μέλλον, η παρουσίαση των «επιτυχιών» θα της εξασφαλίζει την απαραίτητη αιτιολόγηση. Αυτές τις μέρες ο γερμανικός Τύπος εμφανίζεται διχασμένος. Πολλές εφημερίδες πανηγυρίζουν το «θεαματικό comeback» της Ελλάδας από το χάος, κάποιες μιλούν και για «θαύμα», αλλά κάποιες άλλες κάνουν λόγο για «ψεύτικους πανηγυρισμούς» και για επιστροφή στις αγορές υπό «ειδικές συνθήκες» και όχι επειδή πράγματι επανέρχεται η ομαλότητα.

Η Καγκελάριος θέλει λοιπόν να είναι πολύ προσεκτική όταν αύριο θα απευθύνεται τόσο στην ελληνική όσο και στην γερμανική κοινή γνώμη. Θέλει να εμφανιστεί ικανοποιημένη και ενθαρρυντική, αλλά όχι υπεραισιόδοξη. Στην χώρα της οι ευρωσκεπτικιστές φαίνεται ότι θα μπουν στην Ευρωβουλή και στο πολιτικό «κάδρο», αλλά δεν μοιάζουν ικανοί να απειλήσουν την πολιτική της. Ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί να ζητήσει από την Βουλή την έγκριση ενός νέου - πολύ μικρότερου - πακέτου για την Ελλάδα, γνωρίζει ότι η ευρεία πλειοψηφία που διαθέτει θα την απαλλάξει από περιττές αγωνίες. Και μπορεί η κυρία Μέρκελ να δηλώνει ότι δεν χρειάζεται πια να ανησυχεί κάθε μέρα για το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, ανησυχεί όμως ιδιαίτερα για τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και επικράτησης δυνάμεων «μη-συνεργάσιμων» στην Ελλάδα. Για την ώρα όμως, όπως λένε και στην Καγκελαρία, προέχουν οι εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v