Εσωκομματική κόντρα και ... ονόματα

Με διαφορές μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας «χρωματίστηκε» για άλλη μια φορά χθες η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια ονόματα θα συνθέτουν το ευρωψηφοδέλτιο.

  • Real.gr
Εσωκομματική κόντρα και ... ονόματα
Από τις εσωκομματικές διαφορές μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας «χρωματίστηκε» για άλλη μια φορά χθες η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε πάντως στην ανάδειξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ονομάτων που θα συνθέτουν το ευρωψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη υποστήριξε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητώντας σε περίπτωση εκβιασμού εις βάρος της Ελλάδας στο μέλλον, μία κυβέρνηση της Αριστεράς «να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη».

Η απάντηση της ηγεσίας ήρθε άμεσα, δια στόματος του στενότερου ίσως συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, που υποστήριξε ότι «το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι το δίλημμα που έθετε ο κ. Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του μνημονίου», ζητώντας να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το δίλημμα, διευκολύνοντας την κυβέρνηση.

«Η πρόταση εξόδου από το ευρώ δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πώς θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική», συνέχισε.

Οι τροπολογίες πάντως που κατατέθηκαν από την πλευρά της μειοψηφίας επαναφέροντας το θέμα της εξόδου από το ευρώ, αλλά και την μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, καταψηφίστηκαν, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει από την πλευρά της «λευκό» στο κείμενο της διακήρυξης.

Τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου

Στο δεύτερο σκέλος της συνεδρίασης, επί των διαδικαστικών θεμάτων, η λύση δόθηκε γρήγορα, καθώς επελέγη ομόφωνα η διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας προηγηθεί παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, όπου έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό μη κομματικών στελεχών για πρώτη φορά, τονίζοντας την ανάγκη στήριξής τους από όλους, αλλά και εκείνη να μη δίνεται εικόνα «φαγωμάρας» προς τα έξω, αλλά να βρεθούν ισορροπίες που θα ικανοποιούν το αίσθημα των μελών της ΚΕ, αποφασίστηκε να στηθεί αργά το βράδυ κάλπη για κομματικούς και μη υποψηφίους.
Υπέρ, κατά ή λευκό, ήταν οι επιλογές που είχαν τα μέλη της ΚΕ δίπλα στα ονόματα των μη κομματικών στελεχών, ενώ από τη λίστα των κομματικών στελεχών μπορούσαν να επιλέξουν έως επτά ονόματα έκαστος.

Στόχος ήταν η ανάδειξη περίπου 35 από τους συνολικά 42 υποψηφίους, αφήνοντας τις υπόλοιπες θέσεις εξωκομματικών υποψηφίων κενές, προκειμένου να αξιολογηθούν πολιτικά, πιθανότατα από την πενταμελή επιτροπή και τελικά την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος σε συνεδρίασή της την Μεγάλη Τετάρτη.

Στην πραγματικότητα, εκτός διαδικασίας χθες, έμειναν όλα τα ονόματα που προκαλούσαν τριβές στο εσωτερικό του κόμματος, με την Αριστερή Πλατφόρμα να μην επικροτεί το «άνοιγμα» προς την σοσιαλδημοκρατία, όπως εκτιμούσαν ότι αντικατροπτρίζεται σε επιλογές όπως ο Κρίτων Αρσένης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και η Μυρσίνη Ζορμπά.

Εκτός διαδικασίας έμεινε και ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, για τον οποίο επίσης ενέγειρε ενστάσεις η μειοψηφία του κόμματος, αλλά και ο Κώστας Λαπαβίτσας, που προτεινόταν από το Αριστερό Ρεύμα, αλλά έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει απόψεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Στην λίστα εξωκομματικών, ή πάντως ανθρώπων με «κοινωνικό προσδιορισμό», αντίθετα, βρέθηκαν οι : Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος), Στέλιος Κούλογλου (δημοσιογράφος), Γιάννης Μυλόπουλος (πρύτανης ΑΠΘ), Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο), Θέμης Κοτσυφάκης (πρόεδρος ΔΣ ΟΛΜΕ, σε διαθεσιμότητα), Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Γιώργος Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος), Κώστας Χρυσόγονος (συνταγματολόγος), Δήμητρα Μανόλη (καθαρίστρια-συνδικαλίστρια), Κωνσταντίνα Κούνεβα (καθαρίστρια-συνδικαλίστρια), Αλεξάνδρα Χριστακάκη (απολυμένη της ΕΡΤ), Γιώργος Αρχοντόπουλος (ΕΥΑΘ-Σκουριές), Σετιχά Σουλεϊμάν (μειονότητα-Θράκη), Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός), Δημήτρης Βαρνάβας (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).

Όσο για τα κομματικά στελέχη, μεταξύ των επικρατέστερων να εκλεγούν αργά χθες τη νύχτα, παρέμεναν οι : Νίκος Χουντής (ευρωβουλευτής), Δημήτρης Παπαδημούλης (βουλευτής), Σοφία Σακοράφα (βουλευτής), Γιάννης Μηλιός (υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής), Αλέκος Καλύβης (μέλος της ΠΓ), Σόφη Παπαδόγιαννη (μέλος της ΠΓ) κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v