Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τα σχέδια της Ρωσίας ήταν και παραμένουν ωμά»

Κατήγγειλε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

  • Real.gr
«Τα σχέδια της Ρωσίας ήταν και παραμένουν ωμά»
Η Ρωσία υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου σήμερα, την ώρα που το Κίεβο ανακοίνωνε πως είναι πλέον σε εξέλιξη μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών, έστω κι αν η καταστολή δείχνει να αρχίζει καθυστερημένα.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την εκπνοή του ουκρανικού τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κανένα σημάδι δεν δείχνει μέχρι στιγμής πως οι δυνάμεις του Κιέβου είναι έτοιμες να εισβάλουν σε δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει αντάρτες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει "ωμά σχέδια" για να αποσταθεροποιήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία πέραν της περιοχής των ανθρακωρυχείων του Ντονμπάς, στα ανατολικά, όπου εδώ και μέρες μαίνεται φιλορωσική εξέγερση, κατήγγειλε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

"Τα σχέδια της Ρωσίας ήταν και παραμένουν ωμά. Θέλουν να φλέγεται όχι μόνο το Ντονμπάς αλλά όλη η ανατολική και νότια Ουκρανία, από το Χάρκοβο έως την Οδησσό", δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Οι ένοπλοι φιλορώσοι αντάρτες ξαναπέρασαν στην επίθεση χθες στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.

"Το Ντονμπάς αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο. Εκτός από τις ρωσικές επίλεκτες μονάδες (σπετσνάζ) και τρομοκράτες, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που έχουν εξαπατηθεί από τη ρωσική προπαγάνδα και εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι Ουκρανοί", δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Ο μεταβατικός πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη επιχείρησης "για την πάταξη της τρομοκρατίας στο βόρειο μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα η οποία θα διεξαχθεί σταδιακά, υπεύθυνα, συνετά".

"Στόχος της επιχείρησης αυτής είναι να προστατεύσει τους πολίτες της Ουκρανίας, να σταματήσει την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, τις απόπειρες διαμελισμού της χώρας", τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η πόλη Σλαβιάνσκ, σύμβολο των πρόσφατων εντάσεων όπου ένοπλες ομάδες κατέλαβαν το Σάββατο κτίρια της αστυνομίας, των υπηρεσιών ασφαλείας και του δήμου, βρίσκεται στη βόρεια περιοχή του Ντονέτσκ.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Κυριακή την έναρξη "επιχείρησης μεγάλης κλίμακας για την πάταξη της τρομοκρατίας", ωστόσο έκτοτε καμιά μεγάλη επιχείρηση δεν παρατηρήθηκε.

Μεσούσης της βαθύτερης κρίσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ ζήτησαν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί και άλλη αιματοχυσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v