Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυλαία με Νεοελληνική γλώσσα

Στη μάχη για τη διεκδίκηση μιας από τις 70.000 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ρίχνονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

  • Real.gr
Αυλαία με Νεοελληνική γλώσσα
Η σχολική χρονιά μπαίνει στην τελική της ευθεία για χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου με την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των ημερομηνιών διεξαγωγής των πανελλαδικών.

Φέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα διεξαχθούν πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά, δίνοντας στους υποψηφίους τις απαραίτητες «ανάσες» για την τελευταία επανάληψη.

Διαβάστε το πρόγραμμα των πανελλαδικών

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η αυλαία των φετινών πανελλήνιων θα ανοίξει στις 28 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας.

Τα μαθήματα θα σταματήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 21 Μαΐου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13-6-2014 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Παράλληλα, οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20-6-2014 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Για μια θέση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα διαγωνιστούν για τη διεκδίκησης μιας από τις 70.305 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο γενικός αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες των εισακτέων

Αναλυτικότερα, στα πανεπιστήμια θα διατεθούν 46.735 θέσεις από τις 46.394 πέρσι. Στα ΤΕΙ ο αντίστοιχος αριθμός εισακτέων φέτος θα είναι 23.570 έναντι 22.904 το 2013.

Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση των θέσεων σε Σχολές και τμήματα των Θετικών Επιστημών και των Παραγωγικών Σχολών με αντίστοιχη μείωση των θέσεων σε τμήματα Θεωρητικών Επιστημών.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε πέρσι. Όπως συνέβη την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, συνολικά οι θεωρητικές επιστήμες (Φιλολογία κτλ), μειώνονται κατά 20% και αυξάνονται ισόποσα στις σχολές θετικών επιστημών καθώς στις παραγωγικές σχολές.

Οι 70.305 θέσεις εισακτέων δεν περιλαμβάνουν τις στρατιωτικές σχολές, την Σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.

Σε αλλαγές στον τρόπο κατανομής των θέσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα ο γενικός αριθμός εισακτέων να ανέρχεται σε 70.305 θέσεις.

Ελεύθερες οι μετεγγραφές των πολυτέκνων

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα θα ακυρωθούν οι ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι πέρσι για την εισαγωγή των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που ως τώρα εισάγονταν καθ’υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δικό τους ποσοστό θέσεων που καταργούνται.

Όλοι οι υποψήφιοι πλέον θα διεκδικούν την εισαγωγή τους επί ίσοις όροις, και μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια.

Ειδική ρύθμιση για τους υποψηφίους της Κεφαλλονιάς

Ειδικά και μόνο στους υποψηφίους της Κεφαλλονιάς, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Θέσεις με το 10%

Όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v