Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» Δήμου – Εκκλησίας

Νέο γύρο αντιπαράθεσης με την Εκκλησία άνοιξε ο Νίκος Δήμου, μέλος του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη. (VIDEO)

  • Real.gr
«Πόλεμος» Δήμου – Εκκλησίας
Μετά το πρόσφατο κείμενό του για το 1821 και το ρόλο των κληρικών σε αυτή, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Εκκλησίας, ο γνωστός συγγραφέας επανέρχεται μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτή τη φορά, διατυπώνει απόψεις για τον αντικληρικισμό αλλά και το Άγιο Φως, το οποίο χαρακτηρίζει ως ειδωλολατρικό σύμβολο.

«Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός» έγραψε σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Protagon.gr ο Νίκος Δήμου.

Μάλιστα, ο συγγραφέας επιχειρεί ευθυγραμμίσει με τις δικές του απόψεις και αντιλήψεις ακόμα και τον ίδιο τον... Ιησού. «Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα - και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς» έγραψε στη συνέχεια του άρθρου του ο Νίκος Δήμου.

Ο ίδιος διατείνεται ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και δεν είναι επίσημη θέση του «Ποταμιού». Ωστόσο, με την ουσία των απόψεων του Νίκου Δήμου ευθυγραμμίστηκε και ο Μίλτος Κύρκος, γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου, που συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του «Ποταμιού», μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.



Δυσφορία από την Εκκλησία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όχι μόνο για τις αιρετικές -κατά την Εκκλησία- απόψεις που διατυπώνει για το Άγιο Φως, αλλά και για τις έμμεσες αιχμές που αφήνει κατά των κληρικών. «Ο αντικληρικός δεν είναι απαραίτητα άθεος, ούτε καν εναντίον της θρησκείας. Είναι εναντίον του κλήρου - δηλαδή αντίθετος με τους τρόπους και τις πρακτικές της εκκλησίας» υποστηρίζει ο συγγραφέας.

Το νέο άρθρο του Νίκου Δήμου έχει γίνει αντικείμενο ζωηρού σχολιασμού στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Αρκετοί Μητροπολίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις τους φτάνουν σε σημείο να παραλληλίσουν τον συγγραφέα με την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση που συχνά πυκνά εκφράζει σκληρές θέσεις κατά της Εκκλησίας.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι ο κ. Δήμου δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις εμμονές και τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του ούτε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης σχολιάζοντας το περιεχόμενο του άρθρου του Νίκου Δήμου.

Τη μεγάλη του λύπη εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος κατηγορώντας τον συγγραφέα ότι σκιαμαχεί με την Εκκλησία.



Δεν αποκλείεται, πάντως, και επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας μέσω ανακοινωθέντος με το οποίο θα απαντήσει στα λεγόμενα του Νίκου Δήμου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v