Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέχει... ομπρέλες στη Θεσσαλονίκη

Το εντυπωσιακό γλυπτό του Ζογγολόπουλου που δεσπόζει στην αναμορφωμένη Νέα Παραλία, με φόντο τον Θερμαϊκό, εμπνέει και γίνονται μόδα.

  • Real.gr
Βρέχει... ομπρέλες στη Θεσσαλονίκη
Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το εντυπωσιακό γλυπτό που δεσπόζει στην εκ βάθρων αναμορφωμένη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, με φόντο τον Θερμαϊκό, εμπνέουν και γίνονται μόδα.

Γίνονται μινιατούρες-έμβλημα για την πόλη αλλά και έμπνευση για κάποιους ώστε να δημιουργήσουν εικαστικά σύνολα με ομπρέλες που υπερίπτανται σε δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι «Ομπρέλες» στη νέα διαμόρφωση της παραλίας τοποθετήθηκαν σε νέα θέση, στο ύψος της πλατείας του νέου δημαρχείου, με καλύτερη θέαση, πάνω σε ένα μικρού ύψους βάθρο, που επενδύθηκε με ξύλινο δάπεδο.

Στολίζει την πόλη

Επίσης προβλέφθηκε και ειδικός φωτισμός, μετά από σχετική μελέτη, που αναδεικνύει ιδιαίτερα το γλυπτό στη διάρκεια της νύχτας.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και η σύνθεση με τα 48 μικρά λιτά «σιντριβάνια» δίπλα στο γλυπτό και κατά μήκος της παραλίας, που βοηθούν ώστε να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο η σύνθεση με τις «Ομπρέλες».

Μπιενάλε

Το γλυπτό είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην 46η Μπιενάλε της Βενετίας για τον εορτασμό των 100 χρόνων του θεσμού, σε μια εξέδρα μέσα στη θάλασσα, αλλά ο Γ. Ζογγολόπουλος θεωρούσε ότι στην παραλία της Θεσσαλονίκης με φόντο τη θάλασσα βρήκε την ιδανική θέση.

«Υπάρχει πάντα σε έναν καλλιτέχνη, για το έργο που κάνει και αν το αγαπάει, ένα όραμα. Να το δει τοποθετημένο στη θέση που επιθυμεί. Το έργο έχει πάντα την ανάγκη του δικού του ζωτικού χώρου. Δεν μπορεί να επιζήσει οπουδήποτε.

Η πρώτη φάση του ζωτικού χώρου για τις ''Ομπρέλες'' ήταν η Μπιενάλε της Βενετίας, όπου το έβαλα μέσα στη θάλασσα και πραγματικά εκεί ''έζησε'' και είχε μια απήχηση. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ καλύτερα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Φταίει ο μεγάλος ορίζοντας, οι προοπτικές, αυτό το αυστηρό πλακόστρωτο της παραλίας; Υπάρχει ένα στίγμα που με ενδιέφερε πάρα πολύ και μ' άρεσε πάρα πολύ», ήταν τα λόγια του μεγάλου εικαστικού δημιουργού.

Οι «Ομπρέλες», πριν τοποθετηθούν στη νέα θέση, χρειάστηκε να αποσυρθούν και να συντηρηθούν από το Ιδρυμα Ζογγολόπουλου αλλά και να προστεθεί μία ομπρέλα -ο συνολικός αριθμός τους είναι σαράντα- που είχαν αφαιρέσει άγνωστοι.

Το φωτισμένο γλυπτό

Ομως οι «Ομπρέλες» δεν είναι μόνο το αγαπημένο γλυπτό των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της, όπου μικροί και μεγάλοι, νεόνυμφα ζευγάρια, ποδηλάτες κ.ά. φωτογραφίζονται όλο σχεδόν το 24ωρο σε ξεχωριστές πόζες.

Κάποιοι έχουν δημιουργήσει μινιατούρες εμπνευσμένες από αυτές σε διάφορα μεγέθη που πωλούνται ως αναμνηστικά. Αλλά οι ομπρέλες έχουν μπει ζωή των Θεσσαλονικέων και με άλλο τρόπο. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε δρόμους όπου λειτουργούν μπαρ κ.λπ., όπως η οδός Κορομηλά και η Λασσάνη, θα δει κανείς να... υπερίπτανται ομπρέλες σε εικαστικά σύνολα που δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Εκτός από τις «Ομπρέλες», ένα ακόμη έργο του Γ. Ζογγολόπουλου έχει τοποθετηθεί στον χώρο της Νέας Παραλίας, στον Κήπο των Γλυπτών. Πρόκειται για το υδροκίνητο γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» που τοποθετήθηκε σε μια νησίδα η οποία σχεδιάστηκε μέσα στη λίμνη.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v